Startér 23 má ambientní absťák

9. duben 2014

Nádech, výdech, hlavně klid. Ve Startéru máme rádi rovnováhu, vyváženost, ekvilibrium a vodnice. Proto jsme se rozhodli, že po velké dávce kytarovek nasadíme zase pár šikovných producentů minimální elektroniky a ambientu. Jako prvního představujeme Jaroslava Hupku. Že vám to jméno asociuje spíš prošedivělého přemoudřelého folkaře? Kdepak, pod tímhle nejspíš trochu sebeironickým pseudonymem se skrývá mladý student mediální tvorby Literární akademie, člen audiovizuálního studia Planeta ryb a hlavně člověk, který stává temné sonické továrny, kde se hudba kuje z Buriala, Four Teta, WWW nebo Floexe. Hupkova hudba by se hodila do dalšího pokračování hry Machinarium. Minimalistická kompozice potěší všechny, co v muzice hledají cizí světy a silnou atmosféru.

Neuvěřitelně silnou atmosféru umí budovat i Martin Kuška aka Troniq. Pochází z venkova za Berounem a inspiruje se zdejším krajem i vlastním dětstvím, alespoň na svém EP Helpless Fools, které vyšlo na labelu Krmelec Records a ze kterého jsme nasadili track Glory Kids. Jakub ho cenil slovy, že ho moc baví, když nepozná, jak vznikly zvuky v tracku, Jonáš si liboval v nekončícím výletě po dětství.

Poslední nasazený track nemá s ambientem ani s ezoterikou ani s vodními dýmkami nic společného, prostě jsme si chtěli zaskákat. Brněnská kapela Homoguru nám poslala track Rooftop a nás tenhle art funk s příměsí diska strašně baví. Na zahrádku s pivem a oslavu jara naprosto ideální!

Poslouchejte, hlasujte a posílejte! Pivo si můžete dát za odměnu třeba na Pohodě.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.