Startér 25 se projel až do Rumunska

18. březen 2015

Novinky 25. kola obletěly Evropu a vrátily se hezky do Startéru. The Android Angel je napůl Rumun, napůl Angličan, který žije v Česku. Jeho hudba rozhodně poloviční není. Dřevní folk Paula Coltofeanu brzo vyjde na EP Foreign Lands and Favorite Bands. Zajímalo by nás, kolik kapel ze Startéru dostane na desce poctu!

The Android Angel ničím nepřipomíná robota, tohle je hudební návrat ke kořenům. Jenom kytara a zpěv, hluboký a uhrančivý vokál nás přibil k zemi. Na druhou stranu, The Android Angel se občas nevyhne klišé a v některých momentech připomíná jeho balada spíš hudbu v reklamě na balenou vodu nebo životní pojištění. Okouzlení u nás ale přetrvalo – teď záleží na vás, jestli se hudebník a cestovatel zdrží ve Startéru, nebo se bude muset vydat zase o dům dál.

Laoba, dvojice z Vrané nad Vltavou, přešlapovala přede dveřmi do hitparády pěkně dlouho. Za tu dobu by se na to jiní dávno vykašlali, pochopitelně. Ale Laoba se nevzdávala, škemrala o zpětnou vazbu a nakonec poslala track Tisíc let, jehož název určitě s čekáním na vpuštění do Startéru nijak nesouvisí! K indie elektronice dvojice Laoba máme pořád spoustu výhrad, například zpěv beze známky melodie nebo intonace, oceňujeme odvahu a těžkou makačku a jasně slyšitelný posun. A kam to posunou posluchači?

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.