Startér 28 hodnotil hodný Slovák Juraj Peták

7. duben 2015

Slovenská kapela Purist patří mezi nejčerstvější slovenské objevy. Chytré kombinování trendů, skládání popu a elektroniky nás baví a moc rádi si na ně zatancujeme na letošních československých festivalech. Ještě předtím vás ale zveme tento čtvrtek do pražské Converse zkušebny a úplně nejdřív ze všeho musíme samozřejmě zhodnotit soutěžící. Pomáhal nám s tím frontman Purist Juraj Peták.

Osmadvacátý Startér byl unikátní. Remíza na předposledním místě nás dojala a rozhodli jsme se, že oběma rivalům v ringu dáme ještě jednu šanci. Paleček nahoru pro Marka Borského a Lobotoma ovšem způsobil, že jsme tentokrát nasadili jen jednu novinku. Za to dlouhou a moc dobrou. Sky To Speak je minimálně na poli elektroniky a ambientu už celkem etablovaný projekt Matěje Kotoučka, Ondřeje Synáčka a nově taky bubeníka Erika Netušila. Domácí scénu zbořili EPčkem Ruin a ze zimního spánku se probouzejí s hymnou Winter Games. Pomalá gradace nechávala našeho hosta chladným až do chvíle, kdy se přidaly zvony a zvonky à la Gold Panda. V tu ránu se Juraj Peták do Sky To Speak zamiloval: „Teď se na Slovensku dělá skvělá hudba, hlavně elektronická hudba šla v poslední době hodně nahoru. Pomáhá tomu nový label Gergaz, je tam FVLCRVM, Jimmy Pé a například tato skladba by se tam velmi hodila, takže doporučuju Sky To Speak.“

Když zrovna hodný Slovák Juraj Peták nechválil, byl aspoň empatický. Nikdo nedostal na kebuli, naopak se radilo. Nejdůležitější je podle Jury, aby vás to bavilo. Zvuk přijde časem. Poslechněte si poslední Startér a pojďte se potkat ve čtvrtek na koncertě Purist v Converse zkušebně!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.