Startér 32 rozhýbal Bonuse

7. květen 2015

Odškrtli jsme si návštěvu posledního porotce Martina Tvrdého, který spolu s Monikou Načevou, Bárou Kratochvílovou z kapely DVA a Václavem Havelkou už za pár týdnů rozhodne o postupu kapel do finále. Teď ho ale čekalo těžké třídění zrna od plev. Nakonec si u toho celkem zatancoval.

První novinka přišla z Brna od čtveřice Acute Dose. Post-punk z garáže nás na tracku Call bavil, i když Bonus připomněl, že bubeník Jakub by do toho nemusel pořád mlátit. Jestli to není zlozvyk ze shoegazových Divided, dalšího projektu, ve kterém Jakub drtí přechody. Acute Dose se letos chystají vydat debutové album a vůbec bychom se nedivili, kdyby se pak rozletěli do světa stejně jako jejich shoegazoví sourozenci.

Ke druhé novince od producenta Bretikova neměl Bonus vůbec žádné námitky. Od začátku subtilní elektroniky se roztancoval a nepustilo ho to celých pět minut. Bretikov, jinak údajně geek a vášnivý cyklista z Ostravy, právě vydal EP Rules of Randomness, katalog analogových synthů a minimalistických beatů, ze kterého je cítit posedlost jemnými vlnovými záchvěvy. Bretikovovo EP připomíná třeba práci Johna Tejady a můžete si ho stáhnout na jeho bandcampu. A taky mu poslat hlas!

Co všechno se ještě Bonusovi líbilo a pokoušel se někdy proniknout do mainstreamu? Poslechněte si poslední Startér a pak alou zpátky k vlastní muzice!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.