Startér 36 a poslední klídek před semifinále

26. květen 2015

Ještě jeden nostalgický díl, než vyrazíme do bojů o vítěznou kapelu Startéru 2014/2015. Krom tří posledních soutěžících ve vysílání připomínáme to nejzajímavější z letošní hitparády neobjevených. Na hlasy přitom nehledíme. Protože kdo si to má taky pamatovat!

Pink Gloves je projekt Petra Plisky, zpěváka, který kdysi zažil slávu s kytarovkou Living Room. Od té doby hudebně poustevničil a mezi lidi se podíval až teď – se singly 80’s Girls a Fading Stars. Úspěšnější návrat si těžko představit. Statisíce přehrání, čachry se zahraničním labelem, produkce, která se obloukem vyhýbá opulentnosti. Je vidět, že Pliska už se nikam nemusí hnát – vyhrává svou trpělivostí. Ploužák Fading Stars ukazuje, že Pink Gloves teprve zazáří.

Matěj Porteš, podobně jako Petr Pliska, zažil slávu s kapelou. Toneless zbláznili davy hudbychtivých něžných dívek. Teď jsou tu Make My Heart Explode (ze kterých vám možná praskne nějaká ta cévka) a taky Matt, sóloprojekt, který útočí přímo na vaši srdeční komoru. Největší doják letošní sezony, bez debat.

Nikdyneprestatsnit možná nikdy nevystoupí naživo, ale my budeme stejně doufat. Temné songwriterství s prvky post rocku nás nikdy nenechalo chladnými, i když tahle syrová věc pochází až z Islandu.

I další songy v playlistu šestatřicátého Startéru patřily sólistům. Makak je experimentální projekt Kateřiny Koutné. Nedávno se objevila na festivalu Kůra, kde jsme pomáhali s dramaturgií, a všechny tam odzbrojila. Ambient hraný na krabičky, odzbrojující vokál a hauntologie. Vly je náš nejoblíbenější hipster a člověk, kterého Jan Látal zapomněl přizvat k soundtracku posledního dílu Kmenů! Dystopické disko par excellence.

Kapely jsme měli jen dvě: Mulholland Blue na vyžádání fanoušků The Breakrolls, které jsme rádi poslechli, a pak tvrďáky Rest In Haste.

Navíc jsme stihli rozhovor s Majkláčem z Bandzonu, který vám už ve čtvrtek v Converse zkušebně prozradí něco o tom, jak vést úspěšnou kapelu.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.