Startér a hudební terapie se Sajtban

20. srpen 2014

V hitparádě Startér (jejíž další kolo se mimochodem blíží!) získala tahle brněnská dvojice minimum hlasů. Nám to nevadí, ambientní duo Sajtban nás zaujalo natolik, že jsme si pro ně vymezili celý poslední Startér, ve kterém jsme představili jejich split s projektem Sítě a nechali je zahrát několik skladeb naživo. Jestli máte chuť se trochu zklidnit a zajímá vás, jak zní folk roztavený v psychedelii, pouštějte přehrávač. Čeká vás hudební terapie. Myslíme to vážně.

„Oba jsme psychologové,“ přiznali na sebe Rafal Marciniak a Tomáš Bolek. Rafal pomáhá závislým na alkoholu, Tomáš Bolek dělá psychoterapie. Souvislost mezi svou hudbou a prací rozhodně pociťují. „Proto mě Sajtban zaujal. Terapeutickej potenciál hudby mi přijde hrozně silný. Zajímá mě teď hudba, která člověka zasahuje na hlubších rovinách. Rád bych toho nakonec využil i v terapii,“ vysvětluje Tomáš, jinak známý z legendární emo-hardcore kapely John Ball. I Rafal má za sebou celkem protikladnou hudební minulost, znát ho můžete třeba z Enten og Eller, která fungovala okolo Silver Rocket.

Jak se dostali k ambientním kytarám, jaké mají ambice a jak může v Česku fungovat experimentální hudba, to se dozvíte v posledním Startéru s kapelou Sajtban.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.