Startér miluje folkové MIMO a vlní se s pražskými Humdrum Lighthouse

26. duben 2017

Nové české hudební talenty jsme ve Startéru hodnotili s hudebním publicistou Jakubem Šponerem. Nadchly nás přitom obě novinky, poloanonymní duo MIMO i pražská parta Humdrum Lighthouse.

Pro sebe jsme je nazvali Tame Impala z gymplu. Humdrum Lighthouse za svou tříletou existenci obráželi stage studentských fesťáků, kde donedávna vystupovali ještě pod pseudonymem Idle Minds. Pak změnili jméno a místo pozvánek na hraní v Chapeau Rouge vypustili první singl. Bubbles je pro nás singl na jedničku. Pomalé tempo, vibrující groove, bluesově lakonický zpěv a cit pro popovou melodii. Epigonství jim odpouštíme, stejně jako trochu přetaženou stopáž. Z Bubbles je jasné, že Humdrum Lighthouse žádným majákem svítit nepotřebují, protože rozhodně nezabloudí.

Našemu hostovi Jakubu Šponerovi se zalíbili i MIMO, duo z Uherského Hradiště, o kterém jsme toho příliš nezjistili. Podstatné je, že MIMO nám svým charismatem a talentem docela vyrazili dech. Dřevní folk, který se spoléhá jenom na sílu hlasu, chemii mezi zpěvákem a zpěvačkou a docela upozaděnou, vybrnkávanou kytaru. MIMO rozhodně dlouho nezůstane mimo scénu, na chvostu takoví talenti prostě zůstat nemůžou.

Poslechněte si poslední Startér s Jakubem Šponerem, který mezi písničkami vykládal o trablech hudebních recenzentů, lásce k post-punku nebo brigádničení v obchodě s kytarami. A nezapomeňte zahlasovat pro svého koně!

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.