Startér nadchnul producent Thrown, radost máme i z nových kytarovek

21. březen 2017

Poslední sezónu jako by se do Česka vrátila vlna kytar. Epigonů The Prostitutes se rodí jako hub po dešti, ale málokteří se blíží laťce, kterou nastavili jejich předchůdci. V posledním kole Startéru jsme měli štěstí, v mailu nám přistála povedená novinka od olomouckých Froples – ve zkratce, chytrá kytarovka! A není to jediná novinka, která stojí za pozornost.

Nejvíc nadšení jsme z producenta vystupujícího pod pseudonymem Thrown. Side project, ze kterého se možná vyklube něco většího – tak představuje svou hudbu Liberečák Dominik Knap. Máme předtuchu, že Thrown brzo vyroste mezi nejzajímavější domácí producenty. Track Mellow étericky proplouvá kakofonickým reverbem, ze kterého sem tam vykvete až nebeská melodie. Krom toho, že Thrown má dospělý zvuk, nás uchvátil hlavně svou neuchopitelností. Mellow je prostě jedna z těch skladeb, kterou nepopíšete – její aura je do slov nepřenositelná. To se ve Startéru zas tak často nestává.

Černýkafe je přezdívka Jakuba Palaty, básníka a písničkáře. Texty na jeho tumblr blogu by chtěly ještě proškrtat a zbavit gymplácké manýry, ale talent tu rozhodně je. Že Jakub vyroste v nadějného songwritera se vším všudy, to dokazuje hlavně jeho soundcloudový účet. Portfolio cernykafe nás baví zejména tím, jak přirozeně pracuje s aranžemi, které si berou něco z tradičního písničkářství, něco z pokojíkového synth popu. Tak nějak doufáme, že cernykafe vyroste v domácí verzi Američana Porches. Ještě ten zpěv!

A pochvalu od nás dostanou i olomoučtí Froples, kteří ještě pořád připomínají Foals (o tom jsme v souvislosti s jejich hudbou mluvili už v loňské sezóně), ale už mají vlastní hitovku. V The City pulzuje basa, nad ní se klene odrzlý zpěvák, který si přivlastňuje celé město. Froples by mohli a měli předskakovat Ghost of You. Nebo někomu na Startér večerech v Roxy?

Poslechněte si poslední Startér a ohodnoťte i poslední novinku, ambiciózní hitovku z pokojíku – Hope od Milana Samka. A pošlete vlastní track, ještě pořád máte šanci zahrát si na Pohodě, United Islands of Prague, v Roxy na Free Mondays nebo na Besedě u Bigbítu! Tracky od vás čekáme na starter@rozhlas.cz.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.