Startér objevuje patos s VOJ & 3SKA a raduje se z okouzlujících Flash Boy

1. listopad 2016

Talentový výsadek Radia Wave měl ke konci října snazší práci než obvykle. Na sociálních sítích se s nenápadným, váhavým nadšením sdílely malé české hymny pro generaci Y, ale i instrumentální kombinatorika těžkého elektra a tvrdých kytar jako dělaná na příští ročník Colours. My ve Startéru jsme prozatím objevovali patos a kapelu, která se inspiruje u ostrovní kytarové scény. A dělá to dobře.

Ke kapelám, které se zhlédly v britské kytarové scéně, býváme podezřívaví. České verzi britpopu odzvonilo v minulé dekádě a není třeba, aby se vracela zpátky. To zaprvé. Zadruhé, v drtivé většině případů chybí domácímu rocku originalita a osobitost. Proto nám dělá nesmírnou radost projekt Flash Boy, pražská pětka, která čerstvě vydala debutové EP Born To Trust No One. Spíš než klasické kytarovky z jejich zvuku uslyšíte eskapistické tóny kapel, jako jsou Camera Obscura nebo Belle and Sebastian. Přesně po vzoru obou jmenovaných kapel vsází Flash Boy na jednoduše okouzlující songwriting a čisté charisma. O to se stará hlavně zpěvačka Silvie Pleskanková aka Silvie Harry, která před mikrofonem podává skoro herecký výkon.

I druhá novinka představuje skvělého zpěváka. Vojtěch Jágl si troufne vyzpívat cokoli, v katarzi se vrhnout do falzetu, nebrání se patosu. Je přesným opakem domácí civilní manýry, což je samo o sobě osvěžující. Spolu s DJem a producentem Ondřejem Noskem, vystupujícím pod pseudonymem 3SKA, dokáže v duu konkurovat třeba vítězům Czechingu 2015, VR / Nobody. Už teď je zřejmé, že VOJ & 3SKA mají na rozdíl od svých příbuzných přirozenou schopnost skládat promyšlené, pevné songy, které se nepropadnou pod sebevětším nánosem patosu a emocí. Důkazem budiž track Swan z aktuálního EP Inspire. Tohle rozhodně nebude labutí píseň.

Poslechněte si poslední Startér, zahlasujte pro vašeho favorita nebo pošlete vlastní skladbu na starter@rozhlas.cz. Už příští týden vybíráme první Divokou kartu, třeba bude vaše!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.