Startér zapadl pod lavinou pankáčů a ztratil se v elektronické inverzi

5. leden 2016

Kolik kapel vám na sociálních sítích poslalo přáníčko do nového roku, poděkovalo za podporu a ohlásilo zimní spánek? Neobjevená scéna totiž nespí, tihleti hudebníci si odepřeli kapra, vegekapra i cukroví, v obýváku se nestavili ani na Mrazíka a v pokojích a zkušebnách makali jak fretky! V prvním lednovém Startéru jsme hudebně neumrzli a do světa posíláme tři novinky.

Worldhood působí jako dobrosrdeční pankáči, kteří po zkouškách berou do ruky fošny. Rozhodně se s nimi ale zbytečně nemlátí po hlavě. Když si na jejich webu pročtete texty k aktuální desce Nerd Love, zjistíte, že Worldhood dalece překonávají svou početnou konkurenci (schválně, kolik pankáčských kapel si teď bookuje večerní hraní v XT3?). Velká přednost Worldhood je bezpochyby jejich angličtina. Zpěvák a textař Kejmy si nevystačí s nesmyslnými pokřiky, ale k ostrým kytarám přidává i vlastní ostrovtip. Mezi extatickými riffy stačí pohejtovat pozéry a následně se i vysmát sám sobě. Kdyby se nám ze spojení poctivá muzika neježily chlupy na zádech, Worldhood bychom tak klidně označili.

Scapes by si s Worldhood nejspíš nerozuměl. Tenhle producent nejspíš v životě neviděl pajzl, inspiraci totiž hledá v únicích ze všedního dne směrem k přírodě. Scapes je kombinace slov landscapes a escapes a myslíme, že tenhle hudební eskapistický koktejl by do budoucna mohl fungovat. Jen by to chtělo takzvaně přidat na výrazu! Vojta Kříž v tracku Restore asketicky pracuje pouze s hrstkou nápadů, což by ničemu nevadilo, jen je třeba je pořádně vyždímat. Tak se těšíme, až za námi zase někdy sestoupí z hor, a přejeme hodně hlasů do začátku!

Nejzajímavější novinku týdne nám přinesl excentrický M4REKG. Kluk, který se s tím nepatlá, protože prim podle všeho hraje ústřední emoce. V případě songu Fuck You, Fuck Me Too bezpochyby dost silná. Jenomže dekadentní track baví i po několikátém poslechu, protože Markovi se daří kombinovat bezprostřednost s rafinovaností. To jde? Evidentně jo! Vokodéry, lehce pomatené rytmy, samply sešité horkou jehlou, ale dohromady to funguje skvěle. Doufáme, že M4REKG bude zpívat ještě víc, baví nás to!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.