Startér zní světově. Díky elektronickým Svetadil a indie Froples

10. květen 2016

Venku se potili u hokeje, ve studiu Radia Wave jsme žili novou českou hudbou, která zní tentokrát dost světově. Může za to českobudějovické duo Svetadil a po nějaké době zase povedená kytarovka Froples. No dobře, hokej jsme řešili taky.

Svetadil je projekt Víta Veita a Jana Hajšmana, který se inspiruje r’n’b, hiphopovými beaty a přidává k tomu všemu melancholii vlastní třeba starým Massive Attack nebo Future Sound of London. Svetadil ale trpělivě posunují tektonické desky, tracky na jejich právě vyšlém debutu Depths míří hluboko k zemskému jádru a brzo se díky nové značce post-label rozběhnou po celé planetě. Věříme, že budou mít úspěch!

Froples (dostávají od nás zvláštní cenu za bizarní název připomínající multivitaminový drink) je olomoucká formace, která by v klidu mohla vyrazit za hranice – ostatně se na to prý chystá a míří do Británie. Nevíme, jestli to není trochu nošení třísek do lesa, ale zároveň sebevědomí Froples chápeme. Trochu vyčpělý žánr indie rocku tu tak dobře dělá málokdo. Někdo se posunul dál, někdo spíš dolů. Froples mezitím tvrdě trénují tah na branku a učí se přitom od mistrů Foals. Teď ještě, jestli se jinak velmi nadějné kapele podaří vyjít z jejich stínu. Po jednom singlu na to mají spousty času. Budeme vás sledovat!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.