Ve finále Startéru jsou Role, Pandoo a Overland Inn. Hlasujte pro svoje favority!

9. červen 2016

Včera se ve studiu Radia Wave konala hudební jatka. Z dvaceti nejúspěšnějších hudebníků letošní sezony vybrala porota ve složení Jakub Johánek, Jonáš Zbořil, Marie Bláhovcová z Kieslowski a Kittchen tři finalisty. Zadumaného solitéra Pandoo, post-romantiky Role a eklektické francouzské elektro Overland Inn.

Startér v pondělí aspiroval na rekord přehraných písniček v jedné vysílací hodině. Dvacet songů jsme museli přeletět nadzvukovou rychlostí, abychom stihli přehrát melancholického Richarda Baksevanidise i gotiky Výsměch?, budoucí tuzemskou rapovou královnu Payyu Matys i elektronické duo BA:ZEL. V hektickém tempu jsme nakonec do finále pustili tři projekty, u nichž tušíme největší potenciál. Bez hádek se to samozřejmě neobešlo a soutěž o padesát tisíc těsně utekla třeba čtveřici VyjakoMy, jejichž songy by klidně mohly obsadit soundtracky kultovních českých filmů à la Samotáři.

Trio Role ale patří mezi nejzajímavější mladé české kapely, což už několikrát dokázalo naživo. Tihle kluci rozhodně nebudou jenom epigoni Prouzy nebo Priessnitz. Třeba nás o tom přesvědčí vítěznou deskou...

Hlasujte pro svoji oblíbenou kapelu!

I projekt Jana Hrubého, Pandoo, podle nás patří mezi letošní objevy. Charisma a zjitřená vnímavost zpěváka, houslisty a beatmakera jsou rozpoznatelné i přes chrčení nekvalitního mikrofonu z pokojových nahrávek. A nás těší, že se poprvé objevil v e-mailové schránce Radia Wave, odkud ovšem poměrně záhy vystřelil na tuzemská pódia a blogy nadšených hudebních publicistů.

To, co nás nejvíc přitahuje na Overland Inn, je jejich flexibilita. V songu Run se Chlöe Bonnet a Etienne Duputié nechají pohltit do světa osmibitů, ve skladbě Crepulscure jim k uchvácení stačí hypnotický kopák. Francouzi žijící v Praze se rádi potulují mimo komfortní zónu, nabírají zkušenosti a zocelují tak svůj setsakra šarmantní zvuk.

O tom, kdo z finalistů nakonec vyhraje peníze na desku, teď rozhodujete vy. Hlasujeme do 13. června! Šek předáme na pódiu naší stage v rámci festivalu United Islands of Prague, který se koná 25. a 26. června. Přijďte slavit!

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.