Ve Startéru léčil bolehlav Creaticity a z lo-fi lásky se zpovídal Saint Francis Dam

25. říjen 2016

Hudební talenti letošního podzimu se k pódiu Startéru zatím spíš stydlivě trousí. Málokdy chodí v partách, radši jako by se spoléhali sami na sebe. Novinky předposledního Startéru pocházejí od solitérů – jeden je ambiciózní producent, druhý osamělý lo-fi songwriter.

Štěpán Kopečný cestuje mezi Opavou a Glasgow a my si trochu myslíme, že inspiraci ke svým trackům čerpá, když kouká z okýnka. Projekt Creaticity jako by čerpal z hudby Ulricha Schnausse, Jona Hopkinse nebo Tycha. Za oknem se táhnou krajiny synthpadů a popohání je beaty, které málokdy překročí rychlost 70 BPM. Track Headache trpí trochu generickou produkcí a silnějším nápadem, ale jako vizitka ambiciózního, pracovitého producenta zatím stačí. Teď to chce to avizované konceptuální EP, nečekané hostovačky a hlavně – tracky, které by překvapily Štěpána samotného. Tak, aby při dlouhých cestách z Opavy do Glasgow a zpátky ani jednou neusnul.

František Převorovský si pro svůj lo-fi sóloprojekt propůjčil jméno kalifornské přehrady, která se v roce 1928 protrhla a pod vodou zemřelo přes čtyři sta lidí. Hudba Saint Francis Dam má elegický nádech a romantickou srdceryvnost, trochu odlehčenou pokojíkovou produkcí s přebasovanými, falešnými vokály a nejjednodušší beatovou šablonou. Když se potřebujete rychle vyzpívat ze smutku, tohle postačí. EP Born In June zní, jako když v listopadu vzpomínáte na bezstarostné léto.

Poslechněte si záznam posledního Startéru a hlasujte pro svého favorita. Znáte dobrou kapelu, která nezapadne v playlistu Radia Wave, ani na stagi festivalů United Islands, Pohoda nebo Beseda u Bigbítu? Posílejte tipy na starter@rozhlas.cz.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.