Zagami Jericho, Silver Springs, VOJ & 3SKA. Startér 2017 zná své finalisty

13. červen 2017

Startér je ve finále. O 50 000 korun na nahrání desky bude následující týden (do 19. 6. večer) soutěžit zpěvačka Zagami Jericho, indiepopová čtyřka Silver Springs a downtempoví romantici VOJ & 3SKA. Ze dvaceti posluchačsky nejúspěšnějších kapel vybírala finalisty porota ve složení Jakub Johánek, Jonáš Zbořil, Pavel Uretšlégr, Marie Bláhovcová, Josefína Pleslová a Ondra Mikula. A nebylo to jednoduché rozhodování.

V letošním Startéru se objevilo téměř sedmdesát mladých hudebních projektů. Dvacet nejúspěšnějších, tedy těch, které za svou účast v hitparádě získaly nejvíce hlasů od posluchačů, jsme museli pustit během jedné vysílací hodiny a něco k nim ještě říci. Debatování o tom, kdo nakonec postoupí do finálové trojice, jsme si užili před vysíláním.

KDO VYHRAJE STARTÉR, MŮŽETE ROZHODNOUT ZDE.

Silver Springs oceňujeme za nesporný písničkářský talent, který jde ruku v ruce s bezchybným živým provedením a osobitým projevem zpěváka Nika Jalauzidise. „Přestože je to kytarovka, primárně dělají skvělé popové songy – to je dobrý základ, na kterém stavět,“ řekl ve Startéru na adresu Silver Springs porotce a taky absolvent Startéru Ondra Mikula. Silver Springs mají podle nás potenciál vybočit ze škatulek a oslovit širokou posluchačskou komunitu.

Zagami Jericho uchvátila domácí scénu už před dobrým půlrokem, když vydala EP City Is My Church. Talentovaná zpěvačka a producentka ve své hudbě kombinuje cyberpunkovou estetiku s osmdesátkovými beaty, dohromady dává hitovky s nihilistickým podtónem. Nikoho jako Zagami Jericho jsme na české scéně letos nenašli. Zásadně vybočuje i v kontextu dvaceti nejúspěšnějších projektů, žádnému z nich se nepodobá, na to je příliš osobitá. Neposlat ji do finále by nedávalo smysl.

VOJ & 3SKA je downtempové duo, které stojí hlavně na charismatu zpěváka Vojtěcha Jágla. Mají za sebou kompaktní EP Inspire, které se nebojí patosu a romantiky, zároveň oboje zvládá s takovou grácií, až i ty největší cyniky strhne s sebou. Stejně jako v případě Silver Springs či Zagami Jericho věříme, že v kontextu Startéru patří VOJ & 3SKA k nejoriginálnějším, ale také nejvyzrálejším projektům.

Hlasování o vítěze Startéru začalo v pondělí 13. 6. po skončení pořadu, pokračovat bude až do příštího dílu, tedy do 19. 6. Hlasování bude oficiálně ukončeno ve 20:45. Hlasovat můžete pouze 1krát denně z 1 IP adresy.

autoři: Jakub Johánek , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.