Děrné štítky: Twitter chrlí informace i fámy

14. únor 2012

V sobotu umřela Whitney Houston. U nás byla hluboká noc, ve Spojených státech měli odpoledne. A fanoušci doufali, že se jim to oznámení z Twitteru jenom zdá.

Právě na Twitteru se totiž objevila první zpráva, že slavná zpěvačka je po smrti. Bylo to ve čtyři hodiny odpoledne kalifornského času, tedy jenom pět minut potom, co záchranáři vzdali oživování.

Jenže autor tohohle tvítu nemá ani 400 odběratelů, takže skutečnou díru do světa udělalo až tvítnutí agentury Associated Press o 27 minut později. Odběratelé jejího zpravodajství si zprávu o zpěvaččině smrti přeposlali víc než desettisíckrát.

02417032.jpeg

Agenturu předběhla svým tvítnutím také uživatelka, jejíž teta přímo objevila tělo zpěvačky utopené ve vaně. Ale ani tahle pohotová mladá dívka neměla dost fanoušků na to, aby se zpráva rychle rozšířila do světa.

Díky mainstreamovým médiím se novinka dostala k obřímu počtu lidí. Nakonec o smrti Whitney Houston tvítovalo 2,5 milionu lidí za hodinu. Byla mezi nimi samozřejmě i řada šokovaných kolegů z branže.

Mimochodem, Český rozhlas informaci zveřejnil na svém zpravodajském webu ve čtvrt na čtyři ráno našeho času, tedy asi hodinu a půl po prvním tvítnutí agentury AP.

Twitter šíří i fámy
Zatímco zpráva o Whitney Houston byla bohužel pravdivá, v pátek Twitter upekl pořádnou kachnu. To když se od čínských uživatelů rozšířila fáma o údajném atentátu na vůdce Severní Koreje Kim Čong-una.

Atentát se podle údajných očitých svědků stal v čínském hlavním městě Pekingu na ambasádě KLDR. Do rezidence Kim Čong-una prý vtrhli ozbrojení útočníci a Kim zemřel při přestřelce.

02544690.jpeg

Uživatelé sítě Weibo, která je v Číně stejně populární jako Twitter, si mezi sebou posílali fotky černých aut před ambasádou. Prý to podle nich znamená, že se děje něco vážného.

Jak se po třech hodinách definitivně ukázalo, nestalo se vůbec nic a Kim Čong-un žije. Americké ani jihokorejské zpravodajské služby nemají o smrti severokorejského vůdce žádné informace.

Na druhou stranu, zrovna tyhle špionážní agentury neměly informace ani o úmrtí Kim Čong-Ila loni v prosinci.

Mizerné fotky ještě mizernější
Znáte aplikaci Instagram? To je to mobilní udělátko, které dělá z hrozných mobilních fotek ještě horší. Hlavně ho teď používají majitelé iPhonů. Instagram vezme fotku a naplácá na ní nějaký rádobykreativní filtr, načež hrdí autoři tyhle ošklivosti pak vystavují na webu.

A protože takovéhle věci lidi baví, dostal se sedmadvacetiletý autor Instagramu do žebříčku nadaných představitelů své generace, který sestavil časopis Forbes. Přitom chtěl původně udělat hlavně radost své přítelkyni, která fotila hnusné fotky a nevěděla co s tím. Teď pořád fotí hnusné fotky, ale převádí je díky svému příteli stisknutím jednoho tlačítka do umělecké sépiové hnědé.

Navíc tohle šílenství ještě poroste, protože Instagram co nevidět představí i verzi pro mobily s Androidem.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.