Reklamky vás sledují, státy blokují

30. prosinec 2014

Kamkoliv se na internetu pohnete, někdo vás sleduje. Naštěstí většinou „jen“ kvůli reklamě. A to platí i na čím dál tím osekanějším internetu v Rusku i v Číně.

Velký distributor reklamy tě vidí

Doba, kdy internet tvořily převážně jednoduché, křiklavě barevné stránky s pastelovým textem, je už dávno ta tam. Kódy dnešních homepageí čítají stovky a stovky řádků, ve kterých jsou krom samotné podoby stránky většinou schovaná i četná překvapení. Jedním z nich jsou kódy služeb, které vás sledují takřka po celé síti. Vědí, jak dlouho se na stránce zastavíte, kam klikáte, ale třeba i nad kterým odkazem jen zaváháte kurzorem myši. Většinou vás ale sledují kvůli nabídce reklamy napříč různými weby.

Dozvědět se víc o tom, kdo vás kde sleduje, můžete například za pomoci pluginu Ghostery. Ten vám nejen v rohu vašeho prohlížeče ukáže všechny trackovací kódy, které vás tiše sledují na dané stránce, ale umožní vám je i jednotlivě zablokovat. Schválně, na kterém webu najdete nejvíce trackerů. Můžete začít rovnou na homepagei Radia Wave, kde by jich na vás mělo vykouknout jedenáct.

Internetoví velikáni válčí s ruskou vládou

Společnosti Facebook, Twitter i Google se rozhodly odmítnout žádost ruského úřadu Roskomnadzor (Federální služba pro dozor v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií) o blokování příspěvků týkajících se demonstrace na podporu opozičního politika Alexeje Navalného, který byl až doteď v domácím vězení. Podle amerického Wall Street Journalu prohlásil ruský poslanec Michail Degtjarev: „Facebook by měl dodržovat ruské zákony. Víme, co se stane se státy, které neomezují extremistické názory na síti – to je arabské jaro. Rusko nic takového rozhodně nepotřebuje.“

03282953.jpeg

Podle zdrojů opozičního média Dozhd jsou jak Facebook, tak Twitter připraveny čelit i případné plošné blokaci na území Ruské federace. Byl by to významný mezník v internetových vztazích mezi Ruskem a západními technologickými firmami, které se značně vyostřily mimo jiné kvůli letošnímu dramatickému vývoji na Ukrajině.

Konec Gmailu v Číně?

Ruská federace není jediným státem, který si razantně hlídá pravidla svého koutu internetu. Problémy Googlu v Číně začaly ve velké míře po letošním 25. výročí masakru na náměstí Nebeského klidu. Od té doby měli jeho uživatelé přístup k webu e-mailové služby ztížený několika blokacemi. Až dosud ale neměli lidé na území Číny problém s příjmem obsahu svých gmailových schránek pomocí protokolů POP3, IMAP a SMTP. Podle neziskové organizace GreatFire.org, která dokumentuje internetovou cenzuru v Číně, však už nyní nefunguje ani tato metoda. Velký čínský firewall je tak zas o něco neprostupnější.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.