Tesla má konkurenci, americká vláda prý vyvinula energetický „svatý grál“

8. březen 2016

Jednou z manter Silicon Valley je předpoklad, že soukromý sektor je z principu inovativnější než jakékoliv vládou řízené a podporované experimenty. Zpráva o vynálezech americké vládní agentury ARPA-E ho však možná vyvrací. Ta prý vyvinula ekvivalent svatého grálu na poli baterií a uchovávání energie obecně.

Advanced Research Projects Agency-Energy byla založena Barackem Obamou v roce 2009 a spadá pod Ministerstvo energetiky. Hlavním cílem agentury je podporovat vývoj nových technologií. Ve svých tříletých cyklech se zaměřuje především na projekty, které jsou příliš riskantní pro investory v soukromém sektoru, ale mají potenciál zásadním způsobem změnit fungování na poli energetiky.

„Myslím, že jsme dosáhli svatého grálu, co se týče baterií. Už jen v tom smyslu, že jsme prokázali, že je možné vyvinout zcela nové technologie baterií, které fungují a mohou být komerčně dostupné,“ řekla ředitelka ARPA-E doktorka Ellen Williamsová britskému listu The Guardian. Vzhledem k relativní nepředvídatelnosti produkce elektřiny jsou úložiště energie důležitým prvkem přechodu k obnovitelným zdrojům.

Vylepšení, která vzešla z činnosti ARPA-E, se týkají například funkčního designu nebo také chemického složení baterií. Společnosti podporované agenturou vyvinuly efektivnější supravodiče a alternativy k v současnosti převládajícím lithium-iontovým akumulátorům. Jedním z produktů, který může vzejít z inovace agentury, jsou velkokapacitní úložiště, která by umožnila velkým společnostem spotřebovávajícím značné množství energie přejít na solární zdroje. Dílčí vynálezy by podle agentury měly proměnit americkou elektrickou síť během následujících 5 až 10 let. „Nacházíme se uprostřed návalu inovace. Už za pět let bude na trhu hned několik technologií, jejichž nástup nikdo neočekával,“ říká Colin Wessells, ředitel sanfranciské společnosti Alveo Energy, která těží z podpory ARPA-E.

Přečtěte si také: „Přes průlomovou cenu tak Powerwall představuje spíše možnost realizovat osobní ideál odstřihnutí se od sítě než ekonomické a ekologické řešení – ať už z pohledu osobních financí, nebo kolektivního problému vlivu energetiky na změny klimatu.“

Hlavním faktorem sjednocujícím vynálezy ARPA-E je sražení ceny baterií, což je zatím největší nevýhodou loni představených produktů Tesly. Baterie s názvem Powerwall se totiž z pohledu úspor zatím nevyplatí ani v USA, ani v ČR. Tah se ovšem vyplatil samotné Tesle – firmě v posledním kvartálu loňského roku vykryl zisk z Powerwallů ztrátu z prodeje jejich luxusních elektromobilů. Třeba tak už během několika let z dílen amerického Ministerstva energetiky vzejde méně individualistické a exkluzivní řešení problému uchovávání energie, než jaké nabízí soukromý sektor.

Doktorka Williamsová pro International Business Times říká, že budoucí projekty ARPA-E se budou zaměřovat hlavně na osobní kontrolu nad vaší spotřebou energie: „Chceme, aby vše bylo jednoduché. Myslím, že v příštích 5 až 10 letech se objeví spousta nových nápadů týkajících se takzvaného ‚internetu věcí‘, díky kterým bude pro všechny snadnější (a možná i zábavnější) optimalizovat svou spotřebu energie.“

Spustit audio