Chytré telefony mohou být zdrojem prokrastinace, občas chtějí být i jejím řešením

26. listopad 2015

Už jste někdy svěřili heslo k svému facebookovému účtu kamarádovi či protějšku, aby vám ho změnil, dokud nedopíšete důležitou práci do školy? Takováto nejjednodušší, brutální řešení bývají mnohdy nejlepší. Pokud ale hledáte mírnější způsoby, u kterých se nebudete muset spoléhat na druhé, máme pro vás seznam několika pomůcek, které vám mohou pomoct organizovat si práci a zamést s prokrastinací.

Aplikací a pluginů, které vám omezí přístup k vámi vybraným aplikacím nebo webům, je mnoho. Z masy podobných trochu vyčnívá plugin pro prohlížeč Google Chrome s názvem Strict Workflow. Kombinuje totiž metody cukru a biče. V základním nastavení vám plugin řídí cyklus, v němž se střídají 25minutové segmenty práce a 5minutové přestávky. Během pracovního módu si můžete pomocí Strict Workflow zablokovat přístup k některým webům, nebo naopak zakázat všechny a povolit přístup jen k několika vybraným.

Čtěte také

Pro mnohé nepostradatelným nástrojem jsou aplikace jako Evernote nebo Google Keep (obdobných jsou ale desítky). Obě aplikace jsou základní výbavou mnoha chytrých telefonů a mají přehršel možností. V jádru vám umožňují jednoduše si ukládat poznámky – ať už v textové, fotografické, nebo zvukové podobě, nebo dokonce pomocí klikyháků nakreslených prstem na obrazovce. V kontextu organizace a neprokrastinování je důležitou funkcí možnost nastavení přesně časovaného připomenutí u každé jednotlivé poznámky.

03519857.jpeg

Pokud jsou na vás Evernote či Google Keep moc komplexní, je tu aplikace pro Android ClickMe. Jejím účelem jsou také připomínky, ale tam, kde předchozí dvě zmíněné aplikace sází na široké možnosti, ClickMe sází na jednoduchost. Pomocí několika dotyků obrazovky si vytvoříte upomínku, kterou vám váš telefon připomene za 10, 30 minut, několik hodin nebo vámi přesně zvolený čas. Užitečnou funkcí je taktéž možnost, že se vám ClickMe automaticky nabídne po každém skončeném telefonátu. Můžete si hned rychle vytvořit poznámku a věnovat se dále tomu, z čeho vás telefonát vyrušil.

Čtěte také

Jako přehled všech vašich povinností seřazených podle urgentnosti se snaží sloužit iOS aplikace Finish. Vaše úkoly vám zorganizuje na dlouhodobé a krátkodobé. U každého si pak můžete vybrat, jestli ho chcete připomenout pouze jednou, nebo jestli chcete, aby vás upomínkami na nepříjemnou povinnost otravoval váš telefon průběžně.

Pokud vám ale nestačí pouhé upomínky a potřebujete striktnější režim, je tu pro vás androidí aplikace AppDetox. Její původní určení je subtilní: na základě času stráveného v určitých aplikacích a vašeho nastavení vás AppDetox upozorňuje, když to s nějakou konkrétní aplikací přeháníte. Na základě žádostí uživatelů přidali tvůrci i možnost přímo omezit počet spuštění dané aplikace a čas, který vám telefon dovolí v aplikaci strávit. Pokud je vaše touha po dělání čehokoliv jiného než toho, co právě máte, příliš silná, stejně vám ale doporučujeme zavřít se mimo dosah elektroniky s tužkou a papírem, pokud je to ve vašem případě jenom trochu možné. A ne, že budete hrát sami proti sobě piškvorky!

03494714.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.