Dánové sledují bezdomovce pomocí GPS, zatímco Facebook šikanuje drag queens

23. září 2014

Zlepšit život lidí bez domova – to je plán dánského města Odense. Jak jim nejlépe pomoci, chtějí zjistit za pomoci GPS. Facebook naopak přitěžuje kalifornské komunitě drag queens, které zakazuje užívání jiných než pravých jmen na síti. Web No Likes Yet si pak klade za cíl recyklovat vaše neoblíbené fotky na Instagramu.

V dánském Odense mají bezdomovci GPSky

Na první poslech zní možná plán magistrátu třetího největšího dánského města sledovat pohyb osob bez domova trochu dystopicky. Zástupci města však ujišťují, že jejich záměry jsou ryze altruistické. Dvacet dobrovolníků z řad místních bezdomovců bude po dobu jednoho týdne nosit sledovací zařízení. Cílem je dozvědět se co nejvíce o tom, kde se lidé bez domova v Odense primárně pohybují, a díky získaným informacím optimalizovat infrastrukturu – od drobností, jako rozmístění laviček, až po jídelny a ubytovny.

Po dobu trvání sledování mají dobrovolníci dostat tři stravenky na den. „Víme žalostně málo o tom, kde ve městě se pohybují. Pokud vím, tak tohle před námi nikdo nezkusil,“ řekl koordinátor projektu Tom Rønning Kodaňskému deníku. Zdá se, že na rozdíl od svých britských kolegů, kteří na začátku roku chtěli pomocí kovových kolíků vypudit bezdomovce z veřejných prostranství, chtějí zastupitelé Odense skutečně zpříjemnit místním lidem bez domova život.

Facebook šikanuje drag queens kvůli jménům

03135100.jpeg

Je to jen pár měsíců, co Facebook výrazně rozšířil kategorie, které nabízí svým uživatelům, aby definovali svůj gender. Minulý týden se ale ukázalo, že společnost pravděpodobně nebere genderovou identitu až tak vážně. V ohnisku kauzy stojí kontroverzní rozhodnutí Facebooku smazat profily řady takzvaných drag queens a lidí z okruhu sanfranciského LGBT aktivistického kolektivu Sisters of Perpetual Indulgence. Důvodem má být požadavek používat na síti pravé jméno, který je uvedený v podmínkách užívání Facebooku.

Nejvýraznějším kritikem tohoto kroku byla americká drag queen Sister Roma, která o případu psala na svém blogu a byla vyzpovídána americkou televizní stanicí CBS. Stěžuje si, že Facebook vyžaduje pravé jméno a tvrdí, že tím chce „udržovat bezpečnost on-line komunity“. Podle Sister Roma ale může způsobit pravý opak. „Používám stránku ke komunikaci s přáteli a nechci, aby můj zaměstnavatel nebo nějaký šílený stalker měl možnost se zalogovat na Facebook a vyhledat si mě.“ Řada lidí z komunity upozorňuje na opačný problém – je pro ně momentálně těžké zkontaktovat své přátele, jelikož je znají pod jejich zvoleným jménem, nikoliv pod rodným.

03212935.png

Web No Likes Yet chce zachránit vaše zapadlé fotky

Trápí vás, když vyfotíte vypiplanou fotku na Instagram, ale nikdo si toho nevšimne? Stránky No Likes Yet (Zatím žádné lajky) by vás mohly potěšit. Když se na ně přihlásíte (pomocí svého instagramového účtu), nabídne vaše „neolajkované“ fotky svým návštěvníkům v naději, že se nad vaším dílem někdo slituje. A pokud ani to nepomůže? Můžete přistoupit ke krajně zoufalému kroku a nechat za sebe No Likes Yet zatweetovat odkaz na galerii vašich ignorovaných fotek se zprávou „Projev trochu citu k mým fotkám na Instagramu, které ještě nikdo neolajkoval“. Podle jednoho z tvůrců webu Tima Hettlera však není jeho výtvor symfonií zoufalosti: „Hrozně důležité je to slovo ‚zatím‘ v názvu. Je to pozitivní.“

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka