Děrné štítky: Co by zachránil hipster z hořícího domu?

18. březen 2014

Vaše obydlí je v plamenech a na útěku si můžete vzít jen pár věcí. Jaké si vyberete?

Jeden jihoafrický ilustrátor zjišťoval, které věci mají hodnotu pro jeho kamarády, kteří se hlásí k hipsterům. Postavil je před jednoduchou otázku. Jakou věc zachráníte ze svého domu, který je v plamenech? Pokud byste očekávali odpověď ve stylu doklady, peníze a mobil, jste na hlubokém omylu. Hipsteři by zachraňovali něco úplně jiného.

Jak informovala stanice CNN, jedna z dívek by si vybrala třeba papírové origami v podobě květiny, hrníček, klíčenku a štětec. Další by spasila deníček, fotku, boty na podpatku a plyšového králíka. Jiný kamarád by zachránil kočku a dvě herní konzole: Xbox a PlayStation.

My jenom dodáváme, že by pak požár měli samozřejmě vyfotit na Instagram s nějakým pěkným filtrem. Na hasiče je přece času dost.

Potraviny až domů
Jestli jste takoví hipsteři, že se vám nechce ani na nákup, objednejte si ho přes internet. Už delší dobu rozváží nákup v několika větších aglomeracích supermarket Tesco, v Praze funguje služba Potravinydomů.cz a Brňané můžou využít portál Nakuptesi.cz. Teď konkurenci vyostří nový hráč. Včera mohli první zájemci vyzkoušet rozvoz potravin od webu Dámejídlo.cz. Ten zatím vozil hladovým zákazníkům jenom jídla z restaurací, teď se ale pouští do nového byznysu. Řidič s nákupem by u vašich dveří měl zazvonit do dvou hodin od objednání. Zatím jenom v Praze, do budoucna i v dalších velkých českých městech, kde má pobočky velkoobchod Makro. Právě z něho totiž rozvážené zboží pochází. Podle serveru Lupa by služba mohla do budoucna navázat spolupráci i s dalšími obchodními řetězci.

02025443.jpeg

Tulení s Čínou
Generální ředitel sociální sítě Twitter je od pondělí v Číně. Oficiálně tam podle tiskového oznámení jede poznávat čínskou kulturu. Taky má ale na programu schůzky s vysokými vládními úředníky. Podle agentury Reuters jeho návštěva pomalu otevírá cestu k udobření napjatých vztahů mezi Čínou a Twitterem. Tato sociální síť je totiž pro čínské uživatele nepřístupná, a to už pět let. Tamní zájemci o sdílení a čtení rychlých zpráv jsou odkázáni na národní portál Weibo, který denně používá na šedesát milionů lidí. Pro Twitter je otevření čínského trhu teď důležité, protože akcionáři tlačí na zvýšení výnosů. Než vstoupil na burzu, byla mu čínská cenzura celkem lhostejná a nevyvíjel žádnou snahu o zrušení zákazu. Necháme se překvapit, jestli návštěva Dicka Costola v Říši středu přinese nějaké ovoce.

Zemětřesení v přímém přenosu
Kalifornské Los Angeles včera zasáhlo zemětřesení o síle 4,4 stupně Richterovy škály. Otřesy nezpůsobily žádné větší škody, hlášena nejsou ani žádná zranění. Kdo zemětřesení nezažil na vlastní kůži, ten se na něj mohl podívat v televizi, pokud se zrovna díval na místní stanici KTLA. Jejím studiem totiž seismická vlna zaklepala v přímém přenosu a pořádně překvapila moderátory ranního vysílání. Hlasatelé ovšem neztratili duchapřítomnost a okamžitě se schovali pod stůl, odkud vzápětí zase vylezli. Záznam neobvyklé situace si rychle získal pozornost na sociálních sítích a vy se na něj můžete podívat právě tady.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka