Děrné štítky: Facebook mobil, raketa, malware

29. květen 2012

V dalším vydání rubriky Děrné štítky se dozvíte o nejdůmyslnějším útoku hackerů, který byl kdy odhalen, o první soukromé vesmírné lodi, která v uvozovkách zaparkovala u Mezinárodní vesmírné stanice a chystané mobilní novince společnosti Facebook.

Dobývání vesmíru člověkem vstoupilo do druhé fáze. V pátek se vůbec poprvé připojila k Mezinárodní vesmírné stanici privátní kosmická loď. Říkají jí Dragon a vyrobila ji pod dozorem NASA americká společnost SpaceX. Po prvním startu, který byl přerušen v poslední sekundě odpočítávání, se raketa Falcon 9 s vesmírnou kapslí Dragon vznesla k obloze minulé úterý dopoledne. V pátek pak bylo zahájeno připojování modulu k ISS. Kvůli problémům s tepelným čidlem a lasery, které měří vzdálenost lodě od překážky, se dokování protáhlo na dlouhé hodiny. Dragon s460 kilogramy nákladu nakonec dosedl k ISS v pátek v podvečer. Už ve čtvrtek 31. května zahájí sestup zpět k Zemi s místem dopadu v Pacifiku.

Antivirová společnost Kaspersky Labs oznámila, že odhalila dosud nejdůmyslnější útok hackerů v historii. Malware pojmenovaný Flame minimálně od srpna roku 2010 sbíral velmi citlivá data na více než šesti stech místech v Íránu, Izraeli, Súdánu, Sýrii, Libanonu, Saudské Arábii a Egyptě. V hledáčku útočníků se objevili vedle vládních systémů také akademické a obchodní instituce i jednotlivci. Flame byl schopný nahrávat mluvenou konverzaci, odečítat z klávesnice a samozřejmě pořizovat screenshoty obrazovky i monitorovat data, která tečou skrze síť. Program dokonce zvládl detekovat zařízení připojená k počítači skrze Bluetooth a číst data z nich.
Velikost, náročnost i místa útoku podle odborníků naznačují, že se pravděpodobně jedná o vládou koordinovaný vpád. Zatím není jasné kolik informací se malwaru podařilo získat a kam vlastně data putovala.

Jestli máte chytrý telefon, je velká šance, že jednou z vašich aplikací je Facebook. Největší sociální síť světa nás už dnes provází na každém kroku. I když je firma Marka Zurckerberga určitě spokojená, že se jejich služba dostala do nezbytného režimu dne mnoha milionů lidí na celém světě, jejich cílem je především množit peníze investorů. Jenže Facebook se skrze mobilní zařízení stává zvolna pouze jednou z mnoha aplikací a z toho peníze pro miliardovou společnost nekoukají. Firma se proto rozhodla, že na trh vypustí vlastní mobilní telefon. Detaily projektu zatím nejsou známy, v současné chvíli ale podle informací zdrojů uvnitř Facebooku rekrutuje podnik vývojáře z řad bývalých zaměstnanců společnosti Apple. Facebook se o vývoj vlastního smartphonu pokouší údajně už potřetí. Se vstupem na burzu a relativně rychlým propadem ceny jeho akcií, je ale pravděpodobné, že tentokrát projekt dotáhne dokonce. Do karet mu hraje také dostatek aplikací, které pro tuhle sociální síť už dnes existuje.

02633484.jpeg

Jestli bude mít cenu ve světě androidů a iOS investovat do smartphonu s nálepkou Facebook je těžké říct. Facebook musí přijít se zásadním lákadlem a obávám se, že jen Instagram, který nedávno koupil, masivní příliv majitelů ostatních systémů nezajistí. Jak to dopadne, bychom měli vědět už příští rok.

Pobavili jste se minulý týden hrou na syntezátor na nejpoužívanějším vyhledávači světa? Miniaplikace vznikla jako pocta k nedožitému 78. výročí narození zakladatele elektronické hudby Roberta Mooga a Google nezapomněl přiložit také rekordér. YouTube je tak zaplaveno covery témat prastarých osmibitových her i současné muziky.



autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.