Děrné štítky: Facebook seznamkou pro stalkery

22. duben 2014

Za poslední rok mluvil Facebook o všem jiném než o Facebooku. Pochlubil se, že vyšle solární drony do stratosféry, pořídil si helmu na virtuální realitu a za několik miliard koupil WhatsApp – aplikaci, která je stejná jako chat na Facebooku. Když ale teď začal mluvit o změnách na své síti, nestačíme se divit.

Mobil here, Facebook here
Facebook chce po nás další docela hodně osobní informace. A my mu je rádi dáme. Proč? Protože tahle síť je jako ženy – s ní to nejde, ale bez ní taky ne.

Facebook potřebuje vytěžit maximum z mobilních uživatelů sítě. Těch začíná být většina. Bez bližších vysvětlení se rozhodl, že z mobilní aplikace pro Facebook zmizí chat. Kdo si chce psát s kamarády, musí si stáhnout Facebook Messenger. Ten už tady samozřejmě nějakou chvíli je, ale bez většího zájmu uživatelů. Proč se takhle firma rozhodla, zatím není jasné, ale mám podezření, že půjde o dvojí použití reklamy.

Větší rozpaky vyvolává další krok. Facebook spustí službu Nearby Friends, která uživateli dá vědět, pokud je v jeho dosahu některý z přátel ze sociální sítě. Jde o kontinuální sběr dat o vašem pohybu a jejich použití.
Nutno podotknout, že uživatel musí sám funkci zapnout, a sám vybere, s kým bude polohu sdílet. Navíc Facebook neřekne, kde přesně se uživatel nachází, ale jen, že je v dosahu. Naštěstí. Jinak by asi výrazně přibylo aranžovaných náhodných setkání. Mimochodem podobnou službu na sdílení míst pohybu měl také Google. Loni ji ale pro nevelký zájem zrušil.

03013026.jpeg

GTA 5 pro PC
Možná už jen dny nás dělí od vydání jedinečného GTA 5 pro stolní počítače. Release, natož jeho oficiální datum, sice zatím nikdo nepotvrdil, ale internetem se od začátku měsíce jako lavina šíří mnohokrát ověřené, zaručené zprávy herních webů i prodejců her, že do vydání už zbývá jen pár týdnů. Doufejme, že jim můžeme věřit.

Jen pro doplnění – GTA 5 je akční hra, která je – vedle jiného – jedinečná mírou svobody, kterou hráč má, a také mírou zisku, který vygenerovala. Jen během prvních 24 hodin prodejů vydělala trojnásobek investic – přes 16 miliard korun.

Android s tlačítky
I když to mnoho lidí nechce přiznat, iPhone znamenal revoluci. Nebýt Applu, píšou majitelé telefonů s Androidem možná dodnes na hardwarových klávesnicích. Potvrzují to dokumenty, které se na veřejnost dostaly díky soudnímu sporu společnosti s jihokorejskou firmou Samsung.

V původním zadání pro vývojáře Androidu totiž stojí, že dotykové systémy nebudou podporovány. V listopadu 2007 ale už bylo všechno jinak. Jejich podpora byla naopak vyžadována. Co se stalo? V lednu toho roku Apple představil iPhone. Jde samozřejmě o spekulaci, ale indicie jsou poměrně jasné.

02969884.jpeg

Den ze mně
Na závěr jeden tip k účasti na vědeckém pokusu. Americký vědec Bryan Pijanowski chce využít Dne Země a zmapovat zvukové prostředí na planetě. Žádá při tom o pomoc. Stačí během úterý nahrát skrz aplikaci Soundscape Recorder ruchy a zvuky v okolí a odpovědět na pár otázek – co jste slyšeli, jak jste se cítili apod. – a výsledek odeslat. Experiment má pomoci mapovat změny zvukového prostředí na Zemi a zjistit, co dělá planetu stále hlasitější.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.