Děrné štítky: Hledání tlačítka Start

13. březen 2012

Novou verzi Windows si uživatelé stahují ostošest – a stejně rychle si taky stěžují. BBC otevře na webu svůj obří archiv. A na konci se vrátíme do dob, kdy se počítačové programy nahrávaly z televize.

Už skoro čtrnáct dní si můžete volně stáhnout testovací verzi operačního systému Windows 8. Během prvního dne si ji z webu Microsoftu uložil milion lidí. Ohlasy jsou ale zatím dost rozpačité. Nová verze totiž přináší kromě jiného úplně nové grafické rozhraní. Microsoft chce svůj systém dostat i do tabletů, a tak ho upravil pro dotykové ovládání. Výsledkem jsou velké, dokonce přímo obří ikony, aby se do nich dalo dobře trefit prstem, a maximálně zjednodušené prostředí různých aplikací.

Nová grafika systému Windows dostala název Metro. Dobře si ji dokážou představit majitelé mobilních telefonů se systémem Windows Phone 7. Celý koncept vychází z velkých barevných dlaždic, které se různě posouvají do stran. Výsledek vypadá jako dílo šíleného grafika, který se ještě úplně nevzpamatoval ze závislosti na LSD. Největší problém je s tím, že uživatelé běžných počítačů nevyužijí funkce, které jsou ve Windows 8 standardně zapnuté. Zkušební verze totiž žádným způsobem nezjišťuje, na jakém počítači běží, a tak se na hlavní obrazovce objevují aplikace, které nemáte šanci využít, jako třeba mapy s navigací.

02578985.jpeg

Kromě rozhraní Metro ale ve Windows zůstalo i původní prostředí Aero, a mezi těmito dvěma prostředími se systém neustále přepíná. Působí to chaoticky a po několika minutách dokonce přímo protivně. Navíc je tu ještě problém s tlačítkem Start. Microsoft se ho totiž ve Windows 8 rozhodl úplně vymazat ze světa. Místo něj zavedl něco, čemu říká „horké rohy“. Prostě najedete myší do jednoho z rohů obrazovky a ono to „něco“ udělá. Ťuknutím vlevo dole teď místo tlačítka Start zobrazíte ovládací nabídku přes celou obrazovku v podobě barevných dlaždiček.

Takže ani není divu, že mezi nejhledanější návody v souvislosti s Windows 8 patří otázka, jak do tohoto systému vrátit tlačítko Start. Protože to normálně nejde, vyrobily už přinejmenším dvě firmy program, který ho do Windows znovu dodělá.

Naši britští kolegové z BBC chystají obří internetový projekt, ve kterém nabídnou ke stažení rozhlasové a televizní pořady, které se už nevysílají. Podobné archivy jsou na první pohled běžná věc, ostatně i Český rozhlas má svůj mp3 archiv na webu. Rozdíl je v tom, že BBC půjde s archivem hluboko do historie. Za symbolické částky si Britové budou moci uložit pořady, které se už dávno nevysílají a ani nevycházejí třeba na cédéčkách, takže neexistuje legální způsob, jak se k nim dostat. Mluví se o tom, že chystaný projekt bude velkým konkurentem pro služby jako je například iTunes. Hlavně proto, že archiv BBC je opravdu obří, protože tato veřejnoprávní společnost patří mezi největší producenty obsahu na světě. Až doteď je ale její webový archiv omezen na 30 dnů, pak pořady z webu mizí. Pro srovnání, Český rozhlas svůj archiv neomezuje a najdete v něm i skoro deset let staré pořady.

02388498.jpeg

Ohromné nemusejí být jenom archivy, ale taky některé ekonomické výsledky. Výrobce mobilních telefonů Nokia zveřejnil celosvětové finanční výsledky za rok 2011. Na první pohled by to byla nuda pro ekonomickou rubriku, ale ukazuje se, že spolupráce Nokie s Microsoftem podle všeho přišla v hodině dvanácté. Podle oznámených čísel loni klesl prodej chytrých telefonů Nokia o 25 % a firma se celkově potýkala se ztrátou 1,4 miliardy dolarů. Teď všichni čekají, jestli se finská společnost zmátoří a přesvědčí zákazníky, že chytré telefony se systémem Windows Phone 7 jsou lepší, než třeba ty s Androidem. Podíly na trhu tomu zatím moc nenasvědčují. Všechny dosavadní průzkumy ukazují, že Android v chytrých mobilech neohroženě vede, zatímco podíl Windows Phone se pohybuje v jednotkách procent.

Nakonec vám zase doporučíme jedno video. Vrátíme se v něm do roku 1988. Československá televize tehdy vysílala pořad Počítačová dilemata, který v jejím ostravském studiu vymyslel inženýr David Gruber. Na tehdejší dobu překvapivě moderní pořad měl deset dílů. Na konci každého vydání televize odvysílala zdrojový kód počítačového programu, který se dal nahrát na magnetofonovou kazetu a pak nahrát do počítače. Nás ale zajímá jiný kousek pořadu Počítačová dilemata. Byla to anketa, ve které se redaktoři ptali spořádaných socialistických občanů, jestli by svým dětem pořídili počítače. Výsledky vás možná překvapí. Z dvaceti lidí byla většina pro.



autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.