Děrné štítky: Internet nezapomíná ani nahé fotky ani statusy

2. září 2014

Záplava nahých fotek celebrit celému světu připomněla, jak nedořešeným a palčivým problémem je kybernetická bezpečnost. Facebook zase hrozí službou, která zviditelní vaši virtuální stopu. NASA pak pro změnu chce regulovat drony, aby nám jednou nezastínily slunce.

Může za nahé fotky nezodpovědnost Applu?

Nezbedné dítko v rohu internetu aneb anonymní fórum 4chan se postaralo o nejnovější webový skandál. O víkendu se na něm objevily soukromé fotky mnoha spoře oděných, až zcela nahých celebrit – od Jennifer Lawrence až po Arianu Grande. Posléze se ukázalo, že za tento masivní únik pravděpodobně může nedostatečné zabezpečení služby iCloud od Applu. Ta má primárně sloužit jako snadný správce vašich dat mezi několika vašimi zařízeními. Proto například zálohuje vaše fotografie na takzvaný cloud, ze kterého je můžete velmi snadno dostat do jiného svého zařízení. A jak se zdá, tak také do cizího.

Podle technologického webu The Next Web nebyla služba iCloud dostatečně chráněna proti „brute force attacks“ (čili útokům hrubou silou). Ty spočívají v jednoduchém principu – hackerský program za vás zkouší kombinace e-mailových adres a hesel, dokud se prostě netrefí. Je až neuvěřitelné, že společnost velikosti Applu nebere bezpečnost dat svých uživatelů dostatečně vážně na to, aby se chránila proti podobným útokům nejbanálnějšího typu.

03055388.jpeg

Nezapomeňte, že Facebook nezapomíná

Server Bloomberg přinesl zprávu, že Facebook testuje novou službu v rámci své mobilní aplikace. Funkce s názvem Graph Search funguje na Facebooku ve webovém rozhraní už od loňského roku. Doposud však nebyla implementována na aplikaci v tabletech a telefonech. Nyní ji může vyzkoušet úzký okruh betatesterů. Kromě rozšíření do mobilních zařízení by podle Bloombergu mělo dojít i k rozšíření schopností této funkce. V nové verzi by měla mimo jiné umožňovat vyhledávání podle klíčových slov ve starých statusech vašich přátel. Vaše archaické, v hloubi vašich facebookových zdí zapadlé statusy se tak již brzy mohou stát daleko přístupnější.

NASA chce bezpečí pro nebe plné dronů

Minimálně od chvíle, kdy vloni Amazon oznámil svůj plán zahájit doručování za pomoci dronů službou Prime Air, se čím dál tím více lidí obává rozmachu bezpilotních letounů. Jejich strachy oživila společnost Google minulý týden, když zveřejnila vývoj vlastního systému bezpilotní letecké dopravy s názvem Project Wings. Co když bude najednou plné nebe dronů? Bude docházet k četným srážkám? Co když drone někoho zraní? Co když bezpilotní letoun naletí do elektrického vedení?

Snad i proto oznámila americká NASA, že vyvíjí systém řízení letového provozu pro drony. Systém by neměl jen vymezit bezletové zóny okolo důležitých budov a letišť a zamezit srážkám mezi jednotlivými drony. Vzhledem k nízké hmotnosti bezpilotních letounů jsou pro ně velice zásadní povětrnostní podmínky a počasí. Samozřejmě že střediska řízení letového provozu pro drony by na rozdíl od klasických středisek měla být plně automatizovaná.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.