Děrné štítky: Na Oscary přes Twitter

4. březen 2014

Propojení starých a nových médií. Během televizního přenosu udělování filmových Oscarů padl rekord na Twitteru.

V neděli se rozdávaly tradiční filmové ceny Oscar. Jejich moderátorkou byla už podruhé Ellen DeGeneres, která je jinak tváří vlastní populární talk show. Šestapadesátiletá komička se přímo během televizního přenosu rozhodla překonat rekord prezidenta Baracka Obamy v počtu sdílení jedné fotky. Obamův obrázek, na kterém objímá manželku po druhém vítězství ve volbách, na Twitteru sdílelo 781 tisíc lidí.

DeGeneres sešla z pódia, vyfotila se v sále na mobil s dalšími jedenácti kolegy a obrázek bleskově poslala na Twitter. Obamovo skóre hravě překonala. Už za půl hodiny ho sdílelo čtyři sta tisíc lidí, ještě během přenosu číslo narostlo na milion, a když jsme připravovali Děrné štítky, ukazovalo počítadlo 2 miliony a 700 tisíc sdílení. Takovou sílu má spojení sledovaného televizního přenosu s novými médii. My jenom čekáme, kdy se to někdo pokusí okopírovat třeba během předávání Českých slavíků.

Kde jsou černoši?Příští rok by měla vyjít nová česká počítačová hra Kingdom Come: Deliverance. Příběh historického „erpégéčka“ je zasazen do roku 1403, kdy Zikmund Lucemburský držel svého bratra Václava IV. ve vězení a pokusil se ovládnout české země. Vývojáři sháněli peníze na serveru Kickstarter a původně potřebovali tři sta tisíc liber. Nakonec jim fanoušci slíbili mnohem větší částku, milion a sto tisíc liber. Pražská firma Warhorse Studios díky tomu může celou hru obohatit třeba o soundtrack v podání symfonického orchestru.

03074468.jpeg

Některé fanoušky ale zmátlo, že podle ukázek nejsou ve hře žádní černoši ani jiná etnika. Lidové noviny si všimly blogu, ve kterém jeho autor ironicky píše, že vývojářům nepřišly jiné rasy asi dost realistické. Argumentace, že v patnáctém století ve středních Čechách prakticky nikdo jiný než běloši nebyl, ho zjevně nepřesvědčila. Jako důkazy si vybral několik středověkých obrazů, třeba portrét královny ze Sáby nebo Umučení svatého Mořice. Není sice jasné, co tím chtěl dokázat, protože ani jeden z nich nežil na našem území, ale třeba o tom napíše ještě další blog.

Žralok a potopené autoGoogle se po delší době zase ponořil pod vodu a nafotil pro svoje Street View další úžasné záběry. Tentokrát můžete virtuálně plavat u mexického pobřeží a prohlédnout si třeba žraloky obrovské nebo podmořské muzeum Isla Mujeres. Od roku 2009 ho vytváří jeden sochař, který potopil už přes 450 různých objektů z neškodných materiálů do hloubky od čtyř do devíti metrů. Součástí originálního muzea je hodně soch lidí, takže se nelekněte, až na vás vykoukne figura obrostlá řasami.

Hodně drahý status na FacebookuNevhodný status na Facebooku vás může stát peníze i kariéru. Hodně bolestivě to teď pocítila rodina jedné americké školačky. Jejího otce před několika lety vyhodili ze zaměstnání, kterým byla shodou okolností ta samá škola, na které mladá Američanka studuje. Muž podal na školu žalobu, že ho propustila kvůli věku, a soud skutečně vyhrál. Od školy měl dostat nejenom ušlou mzdu, ale ještě navíc i bolestné ve výši osmdesáti tisíc dolarů. Obě strany se dohodly, že o tom budou mlčet. Jenže to by se studentka nesměla pochlubit na svém profilu, že jí peníze z odškodného zaplatí pěknou letní dovolenou v Evropě. Školní právníci to okamžitě použili jako argument u soudu a ten vzápětí jejímu otci bolestné sebral, protože porušil dohodu.

02863661.jpeg
autor: Filip Rožánek
Spustit audio