Děrné štítky: Nebezpečná rychlost internetu

18. únor 2014

Hezký nápad dvou kanadských učitelů vysvětlil žákům důležitost bezpečného používání internetu.

Žáci čtvrté třídy jedné kanadské základní školy mají moderní učitele. Celá třída má své vlastní webové stránky a taky účet na Twitteru. Malí školáci se učí počítat, malují, mají dějepis a vůbec dělají všechno, co byste od žáků čtvrté třídy čekali.

Na začátku února se Rachel Van Allenová a její kolega Jeff Laythorpe rozhodli, že si s dětmi popovídají o bezpečnosti internetu. Napadlo je, že by jim mohli ukázat, jak rychle se na webu šíří informace a fotky. Oba učitelé se proto vyfotili ve třídě a fotku dali na třídní Twitter. Stalo se to 4. února a obrázek vidělo jenom dvacet odběratelů, hlavně rodičů. Jenže ti pak poslechli výzvu na fotce a obrázek retweetovali. Během dvou dnů už ji vidělo 50 000 lidí a do školy chodily maily z celého světa.

Už to by jako výchovná ukázka stačilo, ale pak šíření fotky nabralo na obrátkách, když na obrázek upozornily různé celebrity. Mezi nimi třeba zakladatel webu Tim Berners-Lee nebo jeden ze členů kapely New Kids on the Block. Nejenom díky nim se celkový dosah fotky zastavil – týden po jejím zveřejnění – na počtu 42 milionů uživatelů. „Myslím, že to děti pochopily,“ poznamenal k tomu jejich učitel.

03027855.png

Kromě toho, jak rychle se fotka může rozšířit po internetu, se děti naučily ještě něco. Část uživatelů totiž původní snímek upravila, třeba vygumováním původního textu nebo vytvořením různých fotomontáží. Takže školáci pochopili, že nad tím, co dají na internet, okamžitě ztratí kontrolu.

Cenzura na síti
Zatímco obrázek z kanadské školy se šířil rychle, jinde si o volném přístupu k Twitteru mohou nechat zdát. V pátek vyšlo najevo, že venezuelská vláda možná cenzuruje tamním obyvatelům přístup na Twitter, protože přes něj zveřejňují fotky z pouličních nepokojů. Protesty kvůli nedostatku základních potřeb a vysoké kriminalitě trvají už několik týdnů. Vláda ale nechce, aby se o nich moc vědělo a už kvůli tomu nechala vypnout jednu televizní stanici. Státní telekomunikační operátor tvrdí, že nedostupnost některých funkcí Twitteru není jeho vina.

02920356.jpeg

Zpátky ke klávesnicím
Na internet unikly instalační soubory další aktualizace systému Windows 8.1. Podle uživatelů, kteří novinku vyzkoušeli, se Microsoft snaží zpříjemnit ovládání systému na běžném počítači s myší a klávesnicí. Marketingovým tahákem Windows 8 přitom bylo, že je ideální pro dotykové displeje. Chystaná oprava trochu ubírá plyn a při instalaci sama pozná, jestli počítač má dotykové ovládání. Pokud ho mít nebude, objeví se v uživatelském prostředí několik malých vychytávek, které zjednoduší ovládání, třeba ikonka na rychlé vypnutí počítače. Soubory s fotkami se už nebudou otevírat v novém grafickém rozhraní Metro, ale v běžném prohlížeči obrázků.

Poslední změna souvisí s prohraným soudním sporem, kvůli kterému Microsoft musí přejmenovat svoje úložiště dokumentů. Ze služby SkyDrive se po aktualizaci stane OneDrive. Jak vtipkují odborné servery, tato v pořadí několikátá změna názvu už je definitivní a vydrží přinejmenším do dalšího soudu. Zatím není jasné, kdy bude plánovaná aktualizace Windows volně dostupná, ale nejspíš se objeví ještě na jaře.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka