Děrné štítky: Nintendo kolonizuje Afriku

11. únor 2014

Kdysi lídr počítačového průmyslu, dnes až třetí v řadě. Japonské Nintendo ztrácí dech. Jen v posledním čtvrtletí loňského roku se jeho zisky propadly o sedm procent.

Super Mario for Africa
Super Mario, King Kong a další – Nintendo kdysi určovalo trendy a udávalo tempo. Teď japonskou značku válcují Sony s Playstationem a Microsoft s Xboxem.

Situaci měla zachránit konzole Wii U, kterou Nintendo vydalo v listopadu 2012. Loni chtěla firma prodat 9 milionů těchto zařízení – u lidí doma ale skončila sotva třetina z nich. Stejný počet hráčů koupilo i nový Xbox One a ještě lépe dopadl Playstation 4, který si loni pořídily 4 miliony lidí. Jenže obě konzole se začaly prodávat loni až v polovině listopadu.

Nintendo tedy hledá recept, jak se z hospodářské propasti dostat. Evropské i americké trhy zklamaly. Firma se proto zaměřila na rozvíjející se trhy Asie, Jižní Ameriky, ale také Afriky. Hráči jsou tu méně nároční a nemají tolik peněz. Právě i v tom je největší výhoda firmy. Její konzole se prodává za skoro třetinovou cenu oproti konkurenci.

Král je mrtev, ať žije král
Bill Gates už není nejštědřejším filantropem na světě. Jeho pozici v loňském roce zaujal zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. Spolu s manželkou Priscillou Chanovou je za nejštědřejší filantropy roku 2013 vyhlásil časopis Chronicle of Philantropy. Manželský pár věnoval neziskovým organizacím v Americe loni 18 milionů akcií Facebooku v hodnotě téměř miliardy dolarů – tedy asi 20 miliard korun.

02894492.jpeg

V žebříčku nejštědřejších dárců za loňský rok se vůbec neobjevil Bill Gates, který je svojí charitativní činností vyhlášený. Gates sice v roce 2013 své nadaci věnoval přes 180 milionů dolarů, ale jen splnil slib z roku 2004. Proto se v žebříku objevit nemohl.

Zamávejte Vaio
A do Japonska vyrazíme ještě jednou. Tentokrát k Sony, které se chce zbavit své divize notebooku Vaio. Kupcem by se mohlo stát rozšiřující se Lenovo, které nedávno koupilo Motorolu a chce i serverovou divizi IBM.
Co to znamená pro českého zákazníka? Konec značky. Pokud se obchod uskuteční, budou se notebooky Vaio prodávat jen v Japonsku.

Challenge accepted!
Nový výkonný ředitel Microsoftu – Satya Nadella – má před sebou nelehký úkol. Akcionáři po něm chtějí, aby zrušil výrobu a vývoj konzolí Xbox, vyhledávač Bing i ztrátové tablety Surface. Společnost podle akcionářů ztrácí v těchto odvětvích zbytečně peníze a měla by se soustředit především na služby – tedy na vývoj softwaru pro byznys. Víc o dalších plánech Microsoftu v dalších Děrných štítcích.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka