Děrné štítky: O tabletech a lidech

12. únor 2013

Do českých rodin přibývají další tablety a chytré telefony. Brzo si na nich přečtete nové elektronické časopisy. A nakonec se rozloučíme s další zastaralou technologií.

Počet lidí s chytrými telefony, tablety a čtečkami elektronických knížek je zase o něco vyšší. Smartphone vlastní asi 1,5 milionu lidí, tablet si pořídilo půl milionu obyvatel České republiky a čtečku něco přes 220 tisíc Čechů.

Jiný průzkum se zaměřil na to, jaký obsah Češi na takových zařízeních čtou. Typicky je používáme na procházení sociálních sítí, hraní her, případně jako navigaci. Teprve na čtvrtém místě je čtení zpráv. Zpravodajské servery přitom máme raději v podobě internetových stránek, než jako mobilní aplikace. Tři čtvrtiny uživatelů si zpravodajské aplikace nenainstalovalo a dávají přednost přehlednému mobilnímu webu.

Přes to všechno vidí hned dvě české firmy mezeru na trhu. Majitelům tabletů chtějí nabídnout časopisy, hlavně týdeníky. Jejich přístup je ale jiný. Společnost Tablet Media, za kterou stojí mediální manažer Michal Klíma, chce své časopisy přímo vydávat. Začne publicistickým týdeníkem, který začne vycházet ještě na jaře letošního roku.

Naopak firma Triobo, kterou založil dlouholetý manažer počítačového vydavatelství Michal Politzer, chce otevřít digitální publikování každému, kdo bude mít zájem. Principem jeho nástroje je, že si v jednoduchém prostředí vygenerujete vlastní magazín nebo katalog v podobě aplikace pro Android, iPad nebo Windows 8.

02664632.jpeg

Snad se oběma podnikatelům povede lépe než legendárnímu miliardáři Rupertu Murdochovi. Ten loni zastavil placený deník The Daily, který vycházel jen pro iPad a nedokázal si vydělat na svůj provoz, protože nesehnal dost předplatitelů.

Opouští nás další technologie
Je to pár měsíců, co jsme v Děrných štítcích odepsali fax jako mrtvou technologii, kterou v době e-mailů skoro nikdo nepoužívá. A vypadá to, že podobný odchod na smetiště dějin čeká i další věc, na kterou jsme zvykli jako na samozřejmost. Řeč je o pevné telefonní lince, nebo přesněji o stolních telefonech, které jsou k ní připojené.Britský ekonomický deník Financial Times ve svém pondělním vydání zveřejnil sloupek, podle kterého je pevná linka v podstatě zbytečnost, protože všechno se dá vyřídit přes mobil anebo mailem.

Na tuto myšlenku přivedla redaktorku prestižního listu fotografie, která koluje na sociální síti LinkedIn. Nebo přesněji celá série fotek. Zachycuje známé osobnosti podnikatelského a politického světa při různých běžných činnostech. Mezi snímky magnátů v plavkách či při meditaci objevila jeden, který ji zarazil. Na fotce je britský premiér David Cameron, jak telefonicky blahopřeje americkému prezidentovi Baracku Obamovi ke zvolení do druhého funkčního období.

„Na tom záběru premiéra při práci bylo něco přežitého, ale nejdřív jsem nemohla přijít na to, čím to je,“ píše redaktorka Financial Times a pokračuje: „Pak mi to došlo: byl to ten dlouhý, zakroucený, šedý drát, který se vinul od sluchátka u jeho ucha k předmětu na stole. Britský předseda vlády dělal něco, co skoro nikdo jiný už nedělá: volal přes pevnou linku.“

02022418.jpeg

Novinářka vzpomíná, jak se ještě před deseti lety každý, kdo něco znamenal, nechával fotit se sluchátkem u ucha. Podle Financial Times už je doba stolních telefonů pryč a jediný, pro koho jsou ještě dobré, je tak akorát britský premiér. Redaktorka si pak konečně pustila záznamník u svého telefonu, který roky nepřehrávala. Byl úplně plný, ale vůbec to nevadilo. Všechny vzkazy byly naprosté zbytečnosti. V počítačovém světě bychom řekli, že tam našla samé spamy.

Vypadá to, že nadešel čas zamáčknout slzu za pevnou linku. Možná na ni ale všichni budeme ještě rádi vzpomínat, až přijde zase nějaká přírodní katastrofa a starý dobrý kabel v zemi bude jediným fungujícím spojením se světem.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka