Děrné štítky: „O2–Mobile“ vs. Vodafone

6. květen 2014

Český mobilní internet zrychluje. I když zatím docela pozvolna. Nejaktivnějším v pokrývání frekvencemi LTE je Vodafone. O2 a T-Mobile vytáhli do boje společně. Vodafone mezi sebe nechtějí. LTE u nich pojede od druhé poloviny roku.

Vodafone proti všemI když se ve skutečnosti nejedná o pravé LTE, rychlost internetu se zvyšuje. Kromě Prahy jede už v Budějovicích, Plzni, Ústí, Liberci nebo Brně – prý je pokryto už 44 procent republiky.

Pracují také další dva operátoři. A to dokonce dohromady. O2 a T-Mobile se dohodli na sdílení LTE sítí a první výsledky bychom měli vidět v druhé polovině roku. Nejen vidět, ale také zkusit, respektive zaplatit.

Podle podmínek aukce kmitočtů LTE z loňského listopadu musí operátoři do 30 měsíců od letošního února pokrýt rychlým internetem mimoměstské oblasti s řidším osídlením. Do sedmi let má mít LTE k dispozici alespoň 95 procent obyvatel. Zařízení, která by rychlost LTE sítě zvládla, vlastní v Česku jen zhruba čtvrt milionu lidí. V Evropě má v současné době přístup k LTE připojení pouze čtvrtina obyvatel.

Tablety dokralovalyTablety – horké zboží posledních let. V předchozích rocích válcovaly stolní počítače i notebooky. Jejich čas se ale možná naplnil. Podle statistik IDC se prodeje tabletů v počátku roku proti jeho závěru propadly o víc než 35 procent. Povánoční období není nikdy pro výpočetní techniku ideální, ale takhle velký propad nikdo příliš nečekal.

02888510.jpeg

Zdá se, že trh je nasycen. Uživatelé místo tabletů pořizují mobily s velkým displejem, a pokud už jednou tablet koupili, nemění ho tak rychle za nový. Jedničkou na trhu s tablety zůstává Apple s 32procentním podílem, o deset procent méně má Samsung s velkým odstupem se pak s pěti procenty na trhu drží Asus. Celkem se za první tři měsíce letoška prodalo zhruba 48 milionů tabletů.

Razska to rozlousklNa začátku května začal fungovat web CzechCrunch. Nápodoba veleúspěšného světového serveru o technologiích, start-upech, webu, marketingu a sociálních sítích. Za projektem stojí Robin Raszka, český vývojář mobilních aplikací a Michal Ptáček, který provozuje i web startupnews.cz.

StartupYard vítá nové týmyČeský akcelerátor pro začínající technologické firmy StartupYard přijal nováčky do svých prostor. Mezi nejzajímavější patří třeba Warrant, který skladuje všechny záruční listy uživatele na jednom místě, z dalších SentiSquare, kteří monitorují názory uživatelů sociálních sítí na konkrétní značku nebo – a to je hodně důležitá aplikace – MyPrepApp, která pomáhá studentům, kteří ztratili motivaci, úspěšně absolvovat důležité zkoušky. MyPrepApp vytváří individuální testy pro studenty a pomocí her a přátel je motivuje ke splnění studijních plánů a dosažení lepších výsledků ve zkouškách.

03116498.jpeg

Trocha hraní na konecNa závěr trocha hraní. Kmotr všech dnešních stříleček Wolfenstein se vrací na scénu. Děj se tentokrát posune až do roku 1960 a autoři fantazírují nad tím, co by bylo, kdyby nacisté druhou světovou vyhráli. Jde zase o střílečku z pohledu první osoby. Hra se začne prodávat 20. května pro většinu platforem.

Wolfenstein je mezníkem v historii stříleček. Jeho verze označená 3D se stala standardem pro takzvané first person shooter – neboli střílečky hrané z pohledu první osoby. Vznikla už před 22 lety. Od té doby tu bylo několik dalších variant, žádná ale nebyla tak přelomová a často ani úspěšná.

Odkaz k hraní Wolfa 3D online.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.