Děrné štítky: Office pro iPad, nebo radši digitální papír?

1. duben 2014

Zahoďte moleskiny a diáře, budoucnost patří digitálním technologiím!

Minulý týden zamrzlo peklo. Jeden z klíčových produktů firmy Microsoft, kancelářský balík Office, dostal svou verzi pro iPad. Tabletová podoba Office byla přitom doteď exkluzivní záležitostí pro majitele tabletů s Windows 8. Jenže ty si moc zákazníků nekoupilo, zatímco iPady nemají s odbytem problém. Navíc se chystá ještě verze pro Android.

Office pro iPad jsme vyzkoušeli a funguje hodně dobře, dokonce komunikuje kompletně v češtině. Musíte ale počítat s tím, že se každá aplikace z tohoto balíku instaluje zvlášť a každá je pěkně velká, jenom Word má 259 megabytů. Všechny dokumenty vypadají úplně stejně jako na počítači. A tady se dostáváme k jednomu podstatnému háčku. Office pro iPad je totiž zadarmo, ale jenom pro prohlížení. Jestli chcete využít i všechny bohaté editační funkce, musíte si koupit licenci na Office 365. I když máte koupenou starší verzi, pro použití s iPadem neplatí.

Digitální papír od Sony
Kam si píšete poznámky, když máte nějakou schůzku? Možná do mobilu, možná do notebooku, možná propiskou na obyčejný papír. Japonská firma Sony představila novinku, kterou chce od května prosadit na americkém trhu. Je to digitální rámeček s rozlišením 1600 na 1200 pixelů o velikosti zhruba A4kového papíru. Obrazovka je dotyková a je možné na ni psát dodávaným perem. Kromě toho se tento digitální papír dokáže připojit k internetu přes wi-fi a dokumenty ukládá do paměti o velikosti 4 GB. Komu by to nestačilo, ten může do zařízení strčit paměťovou kartu. Digitální papír vydrží podle výrobce na jedno nabití zhruba tři týdny. Všechny soubory načítá a ukládá ve formátu PDF.

03092839.png

Není nám jasné jedině to, kdo to vlastně bude kupovat. Cena za Digital Paper, který ani nemá barevný displej, totiž v přepočtu přesahuje 22 tisíc korun. Za stejné peníze si můžete koupit výkonný notebook nebo tablet. Bude napínavé sledovat, jestli si novinka od Sony najde své zákazníky.

XP odcházejí do dějin
Přesně za týden končí technická podpora systému Windows XP. Dvanáct let stará „Okna“ vám budou pořád fungovat, ale od 8. dubna už pro ně nebudou vycházet bezpečnostní záplaty. Pokud si tedy nechcete koupit novou verzi nebo rovnou nový počítač, nezapomeňte aspoň pravidelně aktualizovat antivirový program.

03014439.png

Nová aplikace Českého rozhlasu
Na konec jedna novinka z naší kuchyně. Jestli posloucháte Radio Wave na iPhonu, dostanete se teď i k našim podcastům. Včera jsme totiž pustili do světa novou verzi aplikace iRadio, takže stačí přepnout ze živého vysílání na archiv a poslouchat všechno, co vám uteklo. Aplikaci najdete na iTunes anebo se na ni proklikněte z našeho webu. Kromě Radia Wave jsou v ní i všechny ostatní stanice Českého rozhlasu a funguje taky na iPadu. Kdo nemá „nakousnuté jabko“, ten si stejnou aplikaci může pořídit do svého Androida nebo na Windows Phone.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.