Děrné štítky: Prodejný Instagram

25. prosinec 2012

Jestli používáte sociální síť Instagram, možná byste měli zvážit, jaké fotky na ni dáváte. Firma je totiž chce prodávat. Prodávat umí také Samsung. Tak dobře, že se stal jedničkou na poli mobilních telefonů. A své štěstí zkouší firma Valve, která pracuje na herní konzoli.

Co je doma, to se počítáInstagram nebude prodávat fotky svých uživatelů. Proč by vůbec měl? Minulé pondělí změnila firma obchodní podmínky. V nich mimo jiné stálo, že společnost může prodat fotografie pořízené skrz službu bez povolení uživatelů a bez nároku na finanční odměnu. Po vlně nevole vůči nestandardnímu kroku do 24 hodin pravidla z webu zmizela, aby firma mohla „lépe specifikovat, co se s fotografiemi stane“.

„Není naším úmyslem prodávat vaše fotky,“ vzkázal uživatelům spoluzakladatel Instagramu Kevin Systrom. A podle dalšího vyjádření firmy nemají být fotografie ani součástí reklamy. Zkrátka se prý nic nezměnilo.Až na to, že článek 16 nových pravidel výslovně uváděl: „Souhlasíte, že obchodní nebo jiné entity mohou zaplatit za zobrazení vašeho jména, fotek a/nebo vaší činnosti ve službě, ve spojení s placeným nebo sponzorovaným obsahem a reklamou, bez náhrady.“

Instagram tvrdil, že změny měly vést k lepšímu sdílení informací s Facebookem, který foto-sociální síť koupil v dubnu za 1 miliardu dolarů. Instagram má přibližně 100 milionů uživatelů.

Samsung v čeleSamsung se na konci roku 2012 stal největším producentem mobilních telefonů na světě. V posledních týdnech se mu podařilo přeskočit Nokii. Do čela trhu s 29 % se vyhoupl z loňských 24 %. Nokia se propadla ze 30 na 24 %. Na třetím místě s 10 % stojí Apple, čtvrtou pozici zaujímá ZTE s 6 % a LG je se 4 % na pátém místě.

02558755.jpeg

Samsungu do čela pomohl obrovský úspěch jeho letošní vlajkové lodi – modelu Galaxy S3, kterého se celosvětově prodalo na 30 milionů kusů. Zafungoval překvapivě také neotesaný Galaxy Note. Téměř polovina všech letos vyprodukovaných telefonů byly smartphony. Jejich další výrazný nárůst je očekáván v příštím roce – až o 35 %.

Čtvrtý do trojiceVelká trojka na poli herních konzolí (Xbox, Playstation, Wii) už dlouho nemá konkurenci. Šušká se sice o čistě herním zařízení na bázi systému Android, ale už i nadšenci, kteří projektu hodili pár korun skrz web kickstarter.com se začínají bát, že jde o pěkně udělané marketingové nic. Do hry má v příštím roce ale vstoupit důležitý hráč.

Na jaře by svoji konzoli měla začít prodávat společnost Valve, která má na svědomí sérii Half-Life a především herní distribuční kanál Steam. Podle dostupných informací se nebude jednat o zařízení podobné dnešním konzolím, ale půjde spíš o modifikovaný počítač s nadstandardním výkonem a ovládáním uzpůsobeným pro televizi.

00615695.jpeg

Společnost vyvíjí pro Steam Box, jakou dostala konzole přezdívku, i vlastní hardware. Ten současný není pro její potřeby dostačující. „Ani základní vstupy jako klávesnice a myš se nějakým smysluplným směrem během let nevyvinuly,“ uvedlo Valve u pracovního inzerátu, ve kterém hledalo designéra s minimálně šestiletými zkušenostmi s konstrukcí hardwaru na světové úrovni.

Konzole poběží na systému Linux a jejím nejdůležitějším softwarem bude právě Steam, skrz který se do zařízení budou stahovat hry a další programy.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.