Děrné štítky: Rapidshare omezuje rychlost stahování

28. únor 2012

Dnešní Děrné štítky ohlašují nová omezení na Rapidshare, dojde na trendové mobily z Barcelony a podíváme se na zoubek městským rozpočtům.

Populárnímu webu Rapidshare, ze kterého si uživatelé zvykli stahovat kde co, se kvůli aféře Megaupload rozklepala kolena. Minulý týden oznámil, že v rámci boje proti pirátským souborům omezí rychlost stahování pro neregistrované uživatele. A omezil ji hodně, dokonce tolik, že se skoro nedá používat. Rychlost prý klesla až na nějakých 30 kb/s, takže stahování trvá příšerně dlouho.

Protože se ale tohle omezení dotklo i velkých platících zákazníků, kteří na Rapidshare sdílejí legální soubory, dala jim firma možnost rozhodnout, jestli zrovna jejich soubory půjdou stahovat rychle, nebo klasicky.

Rapidshare není první a nejspíš ani poslední sdílecí služba, která kvůli lednové aféře s Megauploadem zatroubí na ústup. Paradoxně k tomuto omezení sáhla v době, kdy švýcarská vláda konstatovala, že stahování filmů a hudby z internetu není v rozporu se švýcarskými zákony. A Rapidshare má sídlo právě v téhle zemi.

Mobily chytřejší než jejich majitelé

Ve španělské Barceloně od pondělí probíhá Mobile World Congress. Obří výstava je největší evropskou mobilní událostí roku, protože na ní všichni hlavní hráči představují novinky pro letošní rok. Nové telefony oznámily zavedené značky jako Nokia, Samsung a HTC, ale i čínští výrobci Huawei a ZTE, nebo firmy, u kterých jsme doteď o mobilech moc neslyšeli. To je třeba případ společnosti Panasonic.

Zatím nejvíc se mluví o různých chytrých telefonech s operačním systémem Android ve verzi 4.0. A jsou to nadupané stroje: když nemají zrovna čtyřjádrový procesor, tak aspoň dvoujádrový. Displeje mají čím dál lepší rozlišení a hraje se o každý milimetr tloušťky. Nokia si jde zatím svou cestou a odhalila další telefon z řady Lumia, tentokrát pro méně náročné zákazníky.

Pomalu každý výrobce už má v nabídce nějaký tablet. Firma Asus ukázala nové tenčí a rychlejší Transformery, svoje první dva tablety předvedli i jejich konkurenti ze ZTE. Zatím to ale nevypadá, že by některý z nich ohrozil suverénní nadvládu iPadů od firmy Apple.

Podívejte se na rozpočet své obce

Minulý týden spustilo občanské sdružení Rozpočet veřejně web, na kterém si můžete zkontrolovat, jak vaše město utrácí peníze, které zaplatíte na daních. Snadno a přehledně zjistíte, jak na tom bylo za posledních deset let, na co dává nejvíc peněz a odkud je bere. Vývoj je navíc vidět na grafu.

Autoři čerpají všechna data z oficiálních státních zdrojů. Ve státech na západ od nás přitom bývá zvykem, že takové přehledy dělá stát sám. Vůbec nejdál s nimi jsou nejspíš ve Velké Británii.

U nás si jednak museli občané poradit sami a jednak to zatím takhle do hloubky nejde. Uvidíte vždycky jenom celkové útraty. Rozpočet svého města najdete na webové stránce www.rozpocetobce.cz.

Skype už i pro Windows Phone

A na závěr jedna novinka ze světa Microsoftu. Když koupil program Skype, začalo se okamžitě spekulovat, kdy se tahle aplikace objeví na jeho systému Windows Phone. A už je to tady - na světě je první beta verze, ostrá má přijít v dubnu. Hlavní přednosti Skypu zůstaly i v téhle verzi, takže se z něj dá zadarmo volat přes mobilní připojení nebo wifi. První recenze ale naznačují, že programátoři ještě nevychytali fungování programu na pozadí, když zatím používáte jiné funkce telefonu. Snad se to do dubna podaří doladit.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.