Děrné štítky: S Facebookem na věčné časy

4. únor 2014

Facebook začal jako univerzitní sociální síť, ale v roce 2006 ho zakladatel Mark Zuckerberg zpřístupnil světu. Dnes tato sociální síť nahrazuje pro mnoho lidí celý internet. Facebook funguje jako agregátor a filtr informací. Mnoho uživatelů kvůli němu přestává navštěvovat třeba běžné zpravodajské servery nebo diskusní fóra a konzumuje pouze obsah, který se k nim dostane skrz síť. Osmdesát procent lidí ale pouze pasivně přijímá, co jim známí nebo firemní stránky nabídnou, jen pětina uživatelů na Facebooku opravdu vytváří nějaký obsah.

Za velkého nadšení davů, které sdílejí fotky, informace i další osobní data, se z Facebooku stal ale především reklamní nástroj. Díky detailním informacím o každém uživateli dokáže síť velmi přesně cílit reklamu, a firma tak díky tomu generuje každý čtvrtrok přibližně dvě miliardy zisku. V květnu 2012 vstoupil s velkou slávou Facebook na burzu, ale jeho první hodiny a dny příliš slavné nebyly. Akcie se propadly během pár dnů téměř o polovinu a v září 2012 klesly až pod hranici 18 dolarů. Teď už je ovšem Facebook ve formě a obchoduje se za cenu přesahující 60 dolarů za akcii. Přispělo k tomu hlavně efektivní využití reklamy v mobilních zařízeních. K masivnímu rozšíření sítě do celého světa právě nové technologie výrazně přispěly. Druhým faktorem je naplnění vnitřní touhy po exhibicionismu i kus voyeurství, které síť uspokojuje.

V Česku už mají účet na Facebooku asi čtyři miliony dvě stě tisíc lidí, což je téměř třetina všech uživatelů internetu. Denně ho pak ve světě navštíví zhruba tři čtvrtě miliardy lidí. Facebook přestal v posledních letech být jen doménou mladých, kteří se zvolna přesouvají k jednodušším sociálním sítím jako Instagram nebo americký Pheed, ale kopíruje demografickou křivku. Nejběžněji tak dnes Facebook využívají lidé mezi pětadvacátým a čtyřiatřicátým rokem života.

Gates ante portas
Microsoft už ví, kdo bude jeho šéfem. Novým výkonným ředitelem se ještě letos stane Satya Nadella, současný viceprezident a šéf cloudových služeb Microsoftu. Ve firmě je od roku 1992.

Microsoft ale plánuje i další změny. Jednou z největších je výměna Billa Gatese na pozici předsedy představenstva firmy. Akcionáři by rádi, aby se společnost stala progresivnější a radikálnější – a tomu by Gates mohl bránit. S informacemi přišla agentura Bloomberg.

03055411.jpeg

Warhorse na koni
Na závěr ještě jedna malá domů. Český herní vývojářský tým Warhorse, který vede někdejší designér obou Mafií Dan Vávra, konečně oznámil, na čem pracuje. Jejich hyperrealistické středověké RPG se bude odehrávat v Čechách začátku 15. století.

Jenže tým nesehnal pro hru vydavatele, a poprosil proto o částečné financování fanoušky skrz Kickstarter. Cílovou částku půl milionu dolarů měl na účtu během prvních dvou dnů. Teď, šestnáct dnů před koncem, už je částka dvojnásobná.

Ani přes masivní podporu už téměř 20 tisíc fanoušků ale nemají Warhorse vyhráno. Vývoj takového titulu podle Dana Vávry přijde přibližně na 10 milionů dolarů a částka, kterou na Kickstarteru vyberou, je tak maximálně čtvrtina toho, co potřebují. I přesto, pokud máte zbytečný dolar, ztraťte ho pro ně.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.