Děrné štítky: Souboj padlých legend

16. červenec 2013

Nokia a Motorola se snaží udělat díru do světa novými telefony. A ve východních Čechách je mnohem lepší signál digitálního rozhlasu.

Pokud jste si v poslední době koupili nový chytrý telefon, nejspíš měl na sobě logo korejského Samsungu, případně amerického Applu. Tyhle dvě firmy totiž naprosto ovládly trh se smartphony. Dohromady prodají polovinu všech chytrých mobilů na celém světě. Druhá polovina zbývá na všechny ostatní výrobce dohromady.

Rychlý rozvoj multimediálních mobilů uškodil dvěma firmám, které nebyly zvyklé na to, že by je někdo předehnal v počtu prodaných telefonů. Mluvíme o Motorole a Nokii. První zmíněná firma například není ani mezi deseti největšími výrobci chytrých telefonů a její tržní podíl odhaduje analytická společnost Gartner kolem 1,5 procenta. Konkurenční Nokii zachraňuje výroba laciných telefonů.

Teď se obě dvě padlé legendy snaží představit nové výrobky, které mají nastartovat zájem zákazníků. Nokia to zkouší přes spojenectví s Microsoftem, Motorolu má pro změnu zachránit internetový gigant Google.

Nokia představila svou novinku jako první. Jestli to bude úspěch, na to si ještě počkáme. Ale zarážející je, že novináře na telefonu s názvem Lumia 1020 nezajímalo ani tak to, co umí operační systém v mobilu, jako spíš obří foťák s obřím rozlišením. Má rozlišení 41 megapixelů a xenonový blesk. V podstatě je to foťák, se kterým můžete telefonovat. Potvrzuje to i příslušenství, které Nokia ke své novince nabízí. Je mezi ním speciální kryt, který má v sobě závit na stativ a přídavnou baterii.

02927974.jpeg

Motorola zatím oficiálně mlčí, ale na internet už unikly fotky i videa chystaného telefonu. Má se jmenovat „Moto X“ a pochopitelně poběží na Androidu. Bude to první mobil, který Motorola pustí na trh poté, co ji koupil Google. Všechny proto zajímá, jestli novému vlastníkovi neudělá ostudu. První zprávy mluví o tom, že telefon bude reagovat na hlasové pokyny uživatele i při zamčené obrazovce a podle pohybu zápěstí pozná, že chcete fotit. Zákazníci si prý budou moci vybrat nejen z různých barevných variant krytu, ale také to, jestli má být kryt kovový, dřevěný, nebo klasicky plastový. Oficiální představení se očekává v srpnu.

Digitální rozhlas má lepší signálOd soboty 13. července se zlepšila kvalita signálu digitálního rozhlasu ve východních Čechách. Naladíte ho na mnohem větší nabídce přijímačů, včetně těch ze zahraničních obchodů.

Společnost Teleko změnila kanál, na kterém je digitální rozhlas šířen z vysílače Trutnov – Černá hora. Až do soboty se vysílalo v takzvaném L-bandu, který je vhodnější pro pokrytí menších oblastí. Teď se ve východních Čechách používá III. pásmo. Pro všechny fanoušky digitálního vysílání znamená sobotní změna zásadní výhodu. Pokud bydlí v dosahu vysílače Černá hora, můžou si domů pořídit jakékoliv digitální rádio. Stačí si vybrat na internetu nebo zajet do Německa do libovolného obchodu s elektronikou.

02794193.jpeg

Pokud už digitální rádio posloucháte a najednou vám přestalo hrát, stačí ho znova naladit. Největší jistota je resetovat přijímač do továrního nastavení, a teprve pak spustit ladění.Ve východních Čechách naladíte na digitálním rádiu celkem 15 stanic, z toho 7 jsou programy Českého rozhlasu. Digitálně šíříme stanice Radiožurnál, Dvojka, Plus, Radio Wave, Jazz, D-dur a Rádio Junior.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.