Děrné štítky: Tablet, co nechcete

6. srpen 2013

Jak by podle vás měl vypadat ideální tablet? Měl by být rychlý, mít displej s vysokým rozlišením a stálé připojení k internetu? V Severní Koreji to vidí trochu jinak.

Tenhle tablet ne
Zatímco ostatní společnosti tlačí na zvyšování výkonu, zlepšování obrazu, zrychlování konektivity a maximální variabilitu, společnost Samjiyon se vydala opačnou cestou. Jak tablet koupíte, tak zůstane. Chybí mu totiž připojení k internetu.

Důvod? Sedmipalcové zařízení, které běží na systému Android, vyvinula firma ze Severní Koreje. Tabletu sice nechybí základní programové vybavení a dokonce je jeho rychlost srovnatelná s kousky stejné kategorie světových výrobců, ale jeho životnost se může počítat na měsíce. Nejen, že nedoinstalujete žádné aplikace, ale po otevření webového prohlížeče se dostanete pouze na speciální okleštěný internet, který je v KLDR dostupný.

Cestovatel, který jedinečný severokorejský kousek ze země přivezl a předal technologickému serveru IDG k recenzi, ho pořídil na letišti za 200 dolarů. Což je dost přijatelná cena, ale protože se většina ze zhruba 23 milionů obyvatel země zmítá téměř na hranici hladomoru, není příliš jasné, komu je vlastně tablet určený. Pravděpodobně přesně podobným cestovatelům, kteří dokážou zprávu o údajné technologické vyspělosti jedné z nejrepresivnějších komunistických diktatur historie předat světu.

Ubuntu bilancuje
Ubuntu se chce dostat na hranici svých možností. Společnost, která stojí za populární linuxovou distribucí, chce vytvořit chytrý telefon bez kompromisů. Vývoj Ubuntu Edge, jak se přístroj bude jmenovat, bude stát 32 milionů dolarů. Tedy přes 600 milionů korun. Za takové peníze chce Ubuntu telefon s 4 GB operační paměti, HD displejem s rozlišením 720 na 1280 bodů a 128 GB úložného prostoru.
Důležitějším má být ale systém. Edge pojede zároveň na systémech Ubuntu i Android. Navíc má telefon HDMI výstup, díky kterému se z jakéhokoliv monitoru rázem stane plnohodnotný počítač.

02940733.png

Smělých plánů různých společností tady bylo dost. Skutků už méně. Společnost Canonical, která za projektem stojí, garantuje měsíční aktualizace systému minimálně tři roky a pokud mobilní Ubuntu svůj úkol nesplní, uživatelé mohou fungovat na Androidu. Úspěch projektu tak není nemožný. Co se ovšem nemožné v tenhle moment zdá, je jeho financování. Dva týdny před koncem veřejné sbírky mu chybí víc než 24 milionů dolarů.

Konec Wikisekty
Taky se vám stalo, že jste chtěli opravit, podle vás, chybný údaj v záznamu Wikipedie, ale administrátoři změnu nepovolili? Nebo jste chtěli přispět vlastní troškou do mlýna, ale nevěděli jste jak? Přístup nejpoužívanější informační databáze světa se mění. Wikipedia tvoří jednodušší systém editace a vkládání nových příspěvků, aby rozšířila základnu svých autorů.

Jak moc podobná politika zamíchá s dnes už i tak občas bídnou kvalitou informací, se můžeme jen dohadovat. Rozhodně ovšem zamíchá s obsazením administrátorů, ze kterých se za dobu existence Wikipedie stal mocí opitý pánský klub. 90 procent správců po celém světě jsou muži. Kolik jich působí v české sekci Wikipedie není jasné. Z přezdívek jako Aktron, Draffix, Harold, Horst nebo Postrach ale můžeme předpokládat, že většina.
Pro Wikipedii je to největší změna od jejího vzniku před 12 lety.

00869491.jpeg

LinkedIn? Ten neznám
Češi nejvíc používají Facebook, nejméně naopak profesní sociální síť LinkedIn. Vyplývá to z výzkumu společnosti Mediaresearch. Za Facebookem skončili mezi komunitními weby YouTube a Spolužáci, které ovšem pravidelně používá o polovinu míň lidí, než Facebook.

Ve světě hodně populární sociální sítě Twitter a LinkdeIn u nás dost zaostávají. Z průzkumu vyplývá, že zatímco na Twitteru se čeští uživatelé registrují, ale nepoužívají ho, o LinkedInu, který slouží hlavně k hledání zaměstnání a v západním světě často nahrazuje celé personální agentury, neví 73 procent uživatelů webu.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio