Děrné štítky: Termostat za 32 miliard

21. leden 2014

Lednice, která ví, co byste rádi k večeři nebo auto, které vyjede samo z garáže. To je stále ještě dost vzdálená budoucnost. Ne tolik. Zvlášť při pohledu na chytrý termostat, který ví, kdy jste doma a reguluje vám podle toho topení. Takovou hračku si teď pořídil Google.

Termostat za všechny prachyAmerická společnost Google koupí výrobce chytrých termostatů a požárních hlásičů Nest Labs. Protože má firma v portfoliu zatím dva produkty, musí být její přístroje opravdu hodně chytré. Google za ni totiž zaplatí v přepočtu přes 64 miliard korun.

Odborníci se shodují na tom, že Googlu jde hlavně o lidi. Nest Labs založila dvojice, která stála u zrodu prvního iPhonu a jednoduchost razí také při vývoji svých technologií. Termostat, který dělají, reguluje teplotu obydlí téměř sám – monitoruje, zda jsou uživatelé doma a podle toho ji upravuje.

Na akvizici, která je od koupě Motoroly v roce 2011 pro Google druhou největší, je vidět, jakým směrem společnost jde. Chce jednoduché líbivé produkty, které jí zatím v portfoliu chybí. A nebojí se za ně zaplatit. Podobné kroky můžeme čekat i dál. Investiční fond Googlu má k dispozici asi 50 miliard dolarů.

ChaiPhonePo šesti letech se v pátek začal oficiálně prodávat iPhone. Distributorem je China Mobile – největší operátor na světě, který má přes tři čtvrtě miliardy klientů. Obě firmy si od kroku slibují nové zákazníky. Především Apple, jehož podíl na trhu dlouhodobě klesá a který je válcován širokým a levným portfoliem Samsungu.

02722420.jpeg

Podle odborníků ovšem Apple skokový nárůst podílu nečeká. V současné době je v zemi už přes 42 milionů uživatelů, kteří si iPhone opatřili mimo oficiální distribuci. Do konce roku by tak počet uživatelů telefonu od Applu mohl vzrůst zhruba o 10–12 milionů lidí, což je zhruba tolik, kolik telefonů společnost prodá celosvětově za jeden měsíc. Změnu by mohl přinést až iPhone 6.

Čím víc, tím lípV Česku už je přes 37 000 e-shopů. Jen loni jich přibyly více než 3 000. V roce 2010 jich u nás bylo asi 16 000.

Češi také víc skrze internet utráceli. Obrat maloobchodníků se zvedl zhruba o 15 procent a e-shopy proteklo přes 50 miliard korun. Za služby Češi zaplatili skrz internet asi 20 miliard. Zhruba 15procentní růst obchodu se počítá i pro letošní rok. Čísla zvyšují hlavně opakované obchody. Nových zákazníků tak příliš nepřibývá, jen ti, co zjistili, že lze internetu věřit, nakupují skrz web pravidelně.

Více lidí a peněz v e-shopech láká také více podvodníků. V roce 2013 spáchali lidé 1600 podvodů prostřednictvím internetu, předloni to bylo 1200 podvodů.

03045850.jpeg

GTA VO konverzi jedné z nejúspěšnějších her historie – GTA 5 – z konzolí na klasická PC zatím ani vidu ani slechu. Počítačoví nadšenci proto vzali spravedlnost do vlastních rukou a jdou vývoji naproti. Postupně tak předělávají konzolové GTA 5 na počítač formou modu ve starším GTA 4. Sice malá, ale alespoň nějaká náplast pro ty, kteří konzolí neoplývají.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.