Děrné štítky: Velké blikající nápisy a barevné dlaždice

5. červen 2012

Dnes třeba o tom, jak nás Hollywood naučil, že počítače na jakoukoliv chybu reagují velkým červeným nápisem přes celou obrazovku.

Určitě jste si všimli, že postavy v amerických filmech skoro nepoužívají normální programy. E-maily si posílají v divných aplikacích, webové stránky vypadají jako kusy časopisů a všechny přehrávače úplně normálně zvládnou odfiltrovat jednotlivé složky zvuku. Speciální policejní programy zvětší záběry pořízené v šeru a vznikne z nich naprosto jasná fotka pachatele. A každá chybová hláška je zásadně obřím červeným písmem přes půlku obrazovky.

Navrhováním fiktivních počítačových programů se v Hollywoodu živí mimo jiné nezávislý designér Jayse Hansen. Jeho práci viděl každý, kdo byl v kině třeba na Avengers, Transformers III nebo Zrození Planety opic. Právě on vymyslel trojrozměrnou grafiku, přes kterou ovládá zbrojařský magnát Tony Stark svůj robotický kostým Iron Mana. Nepoužívá přitom žádné speciální vychytávky, ke kterým by se běžný grafik nedostal. Celé ovládání Iron Mana navrhnul v programu Illustrator a rozpohyboval v obyčejné aplikaci na střih videa.

Přestaňte mě otravovat! Taky vás štve, jak po vás kdejaká stránka chce e-mail nebo vynucenou registraci, i když si chcete jenom stáhnout volně dostupný program nebo přečíst článek na webu?

Nejste v tom sami. Protivné vyplňování osobních údajů kvůli jednomu souboru nebo nákupu vytáčí tolik lidí, až kvůli tomu vznikla stránka, která tenhle problém řeší. Jmenuje se stylově: Bug Me Not!, čili česky Přestaň mě otravovat! Funguje tak, že do ní naklepete adresu webu, který vás prudí a obratem dostanete vyzkoušené (a většinou kompletně vymyšlené) přihlašovací údaje. Za pár sekund je po problému. Adresa na tuhle skvělou službu je www.bugmenot.com.

První tablet pro Osmičky Závod o to, kdo vyrobí první tablet vhodný pro Windows 8, vyhrála firma Acer. V pondělí ukázala na tchajwanském veletrhu Computex dokonce dva různé modely. Oba dva budou mít odnímatelnou klávesnici, takže se dají během okamžiku proměnit v notebook. Výdrž baterie by se měla pohybovat kolem osmi hodin. Velké barevné dlaždice, přes které se Osmičky hlavně ovládají, tak pomalu začínají dávat smysl.

02578985.jpeg

A když je řeč o Osmičkách: Microsoft pustil do světa poslední zkušební verzi, takzvané Release Preview. Dostupná je ve čtrnácti světových jazycích, a i když mezi nimi není čeština, má zkušební verze aspoň české stránky. Zkušební verze bude fungovat až do spuštění ostrého prodeje, což by mělo být v říjnu. Facebook pro děti

Svůj profil na Facebooku už má přes 845 milionů lidí. To znamená, že kdyby to byl stát, tak je větší, než celá Evropská unie a Spojené státy dohromady. Oficiálně jsou všichni uživatelé starší třinácti let, protože mladší se na sociální síť registrovat nesmějí. Jenže děti pochopitelně podvádějí a odhaduje se, že Facebook používá minimálně sedm milionů dvanáctiletých a mladších dětí.

Facebook teď přemýšlí, jak oficiálně otevřít svoje brány i malým uživatelům. Podle deníku Wall Street Journal uvažuje nad tím, že na jednu stranu sníží věkový limit, ale na druhou stranu dá rodičům sadu kontrolních nástrojů, aby měli dohled nad tím, co jejich potomci na Facebooku dělají. Může ale narazit na americké zákony, které přísně hlídají, co mohou internetové služby vyzvídat na dětech za osobní údaje.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.