Děrné štítky: Vypněte svá elektronická zařízení

26. březen 2013

Pravidla pro používání elektroniky v letadlech budou možná volnější než dřív. A na internetu se objevilo video z nové verze Windows.

Součástí každé bezpečnostní instruktáže v letadlech je varování, abyste při vzletu a přistání vypnuli jakoukoliv elektroniku, protože by mohla ovlivnit citlivé systémy. Přesto se najdou cestující, kteří toto varování ignorují a potají používají mobilní telefony, nebo jenom zhasnou obrazovku tabletu, ale nevypnou ho.

Před dvěma lety se vlivem elektroniky na palubní systémy zabývala také odborná analýza mezinárodní asociace leteckých dopravců. Z materiálu vyplynulo, že se skutečně stalo několik desítek případů, kdy počítače a telefony cestujících na palubě nečekaně ovlivnily systémy na palubě a způsobily horké chvíle posádce. Nebyly to žádné banality: v 26 případech technika rozhodila autopilota, sedmnáctkrát zmátla navigaci a patnáctkrát narušila komunikaci. Ke zmatení autopilota přitom vedl jeden jediný nevypnutý mobilní telefon a další tři zapnuté iPody.

Deník New York Times nyní přišel s informací, že americký Federální úřad letectví možná uvolní některá pravidla pro používání elektroniky na palubě. Pro mobilní telefony sice bude dál platit striktní zákaz, ale ostatní zařízení by stačilo přepnout do letového režimu. Přesný seznam zařízení má vyjít na konci července.

Další Windows na obzoru
Ještě jsme si ani nezvykli na Windows 8 a na všechny změny, které přinesly, a už se hlásí o slovo další verze. Nese kódové označení Blue a první nadšenci by si ji mohli vyzkoušet už na podzim. Na trh by měla přijít napřesrok.

02854884.jpeg

Jedna z prvních vývojových verzí unikla o víkendu na internet. Okamžitě se objevily screenshoty a videa, někdy v angličtině, jindy s polskými nápisy. Také v nové verzi pochopitelně zůstává grafické rozhraní Metro, dlaždice jsou jenom o něco menší a uživatel si může nastavit jejich barevnost podle sebe.

Do systému je zapracované internetové úložiště SkyDrive a objevily se první náznaky nových aplikací. Uživatelé se podle všeho dočkají propracované vědecké kalkulačky s převodem jednotek a nového videoeditoru, chybět nebude ani záznam zvuku a budík. Víc než budík ale nejspíš oceníte, že nástupce Windows 8 má být energeticky úspornější, což se hodí hlavně na tabletech.

Radiožurnál digitálně ze Žižkova
Digitální vysílání Českého rozhlasu naladíte ode dneška z dalšího vysílače. Zpravodajská stanice Radiožurnál se v poledne poprvé ozve ze žižkovského vysílače v Praze, odkud ji budou digitálně šířit České Radiokomunikace. Signál pokrývá celé hlavní město a jeho nejbližší okolí. Radiokomunikace spustily svou digitální síť na konci ledna a kromě Radiožurnálu obsahuje ještě dvě komerční stanice. Na běžných rádiích digitální vysílání nefunguje, takže pokud ho chcete naladit, budete potřebovat nový přijímač.

02854886.jpeg

Krmelec on-line
A nakonec vás pozveme do lesa. V Estonsku stojí webkamera přímo u krmelce, takže můžete s napětím sledovat, kdy přijdou srnky. Odkaz najdete na našem webu.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.