Děrné štítky: Yo je aplikace, která dospívá

19. srpen 2014

Aplikace Yo se nejprve mnohým jevila jako přebujelý vtip. Pravděpodobně tomu napomohlo i to, že byla spuštěna 1. dubna. Především se ale jejím tvůrcům lidé vysmívali z jiného důvodu. Proč by někdo potřeboval aplikaci, která nedokáže poslat nic jiného než zprávu obsahující dvě písmena: Yo.

Or Arbel, který aplikaci vytvořil, ji prý programoval pouhých osm hodin. Původním cílem bylo vytvořit aplikaci, která maximálně zjednoduší zaslání zprávy. Arbel se chlubí tím, že v konkurenčních aplikacích potřebujete 11 dotyků obrazovky, abyste někomu napsali „Yo“, zatímco s jeho aplikací vám stačí dva. Co se smyslu takových binárních zpráv týče, podle Arbela jde o kontext. Na první poslech to možná může znít absurdně, ale sami si vzpomeňte, kdy jste naposledy někoho takzvaně prozváněli. Možná už příště místo toho použijete Yo.

Přesto by však Yo těžko nabralo přes dva miliony uživatelů a získalo víc než milion dolarů v investicích, kdyby se jeho tvůrci nerozhodli takzvaně pivotovat. To není v Silicon Valley nic neobvyklého. Mnohé z těch největších internetových startupů začínaly jako něco jiného – od YouTube, který začínal jako videoseznamka, až po Flickr, který dokonce vzešel z online hry. Během června a července se evidentně začala obracet i pozornost Arbela a jeho týmu.

03189262.png

První vlaštovkou bylo ohlášení spolupráce se službou IFTTT (If This Then That – tedy doslova „Pokud tohle, pak tamto“). Ta umožňuje propojení funkcí vašich chytrých telefonů a všech možných vašich účtů na internetu pomocí takzvaných receptů. Chcete, aby se na vašem telefonu automaticky ztišilo vyzvánění v momentě, kdy se připojí k Wi-Fi síti ve vaší práci? Na IFTTT to zařídíte několika kliky. Propojením s touto službou se uživatelům Yo otevřely nové možnosti, jak aplikaci využít.

Konkrétní ukázkou je další spolupráce, do které se Yo v červenci zapojilo. V součinnosti s izraelskou aplikací Red Alert pomáhalo varovat Izraelce před raketovými útoky hnutí Hamas. Za několik měsíců od svého vzniku ušla vysmívaná aplikace kus cesty.

Vznik Yo zapadá do širšího trendu v Silicon Valley, jímž je zjednodušování aplikací. S multifunkčními aplikacemi dřívějších let je konec. I ty největší technologické společnosti čím dál tím spíše vydávají několik aplikací s jednou funkcí než jednu aplikaci nabitou možnostmi. Jako příklad mohou posloužit kroky, kterými se Facebook snaží oddělit svoji hlavní aplikaci od Messengeru, nebo Foursquare, který ze své aplikace vyčlenil Swarm. Pokud Yo bude pokračovat správným směrem, mohla by z něho jednou být významná aplikace sdružující všechny možné notifikace, které můžete ve svém telefonu potřebovat.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka