Děrné štítky: Zákonodárce několika zemí hlídají (ro)boti

12. srpen 2014

Poučka, že Wikipedie není důvěryhodný zdroj, je v dnešní době už notoricky známá. Nebezpečí, jaká skýtá encyklopedie, kterou může upravovat takřka kdokoliv, se v posledních týdnech dostala do popředí mediální pozornosti. Mohou za to především boti, kteří automaticky hlídají změny na této internetové encyklopedii prováděné z vládních a parlamentních IP adres v zemích od Velké Británie až po Chile.

Novinář a vývojář Tom Scott sleduje změny Wikipedie z IP adres britského parlamentu už od roku 2010, kdy vydal satirický žebříček nejsměšnějších úprav za uplynulý rok. Letos založil twitterový účet @parliamentedits, který hlídá změny prováděné anonymními uživateli z těchto adres automaticky za něj.

Tím, že se Scott rozhodl zpřístupnit zdrojový kód bota @parliamentedits umožnil to, že ho mohli používat v jiných zemích. Například v Rusku. Doposud nejvýraznější zásahy do internetové encyklopedie z ruských vládních IP adres se týkaly nad Ukrajinou sestřeleného malajsijského letadla a maximální letové hladiny letounu Su-25. Ruská vláda totiž tvrdí, že takovýto letoun letěl v blízkosti letu MH-17 bezprostředně předtím, než byl sestřelen.

Tom Scott také inspiroval amerického vývojáře Eda Summerse, který vytvořil twitterový účet @congressedits hlídající úpravy hesel na Wikipedii z IP adres amerického Kongresu. Ten od svého spuštění už zaznamenal například změny hesel o atentátu na Kennedyho a konspiračních teoriích o přistání na Měsíci. V obou případech byla anonymním uživatelem viněna kubánská vláda. Do hesla o bývalém americkém ministru obrany Donaldu Rumsfeldovi bylo z IP adres Kongresu zase připsáno, že „je mimozemským ještěrem, který pojídá mexická batolata.“

Medializace změn encyklopedie z amerického Kongresu (a že jich bylo hodně) vedla až k tomu, že se rozhodlo zakročit samotné vedení Wikipedie. Jeden z administrátorů se rozhodl na deset dní zakázat jakékoliv anonymní úpravy z jeho IP adres.

03184691.png

Nelze samozřejmě předpokládat, že veškeré změny, které podobní boti zaznamenají, jsou prováděny samotnými volenými zástupci. Připojovat se k internetu ze stejných IP adres totiž mohou i jiné osoby pohybující se na půdě parlamentů – od stážistů přes techniky až po uklízeče.

Také zakladatel Wikipedie Jimmy Wales je k botům jako @parliamentedits skeptický. „Mnozí z komunity okolo Wikipedie si myslí, že existence těchto účtů jen někoho vyprovokovala – nějakého vtipálka z řad zaměstnanců Kongresu – poskytla mu publikum pro jeho žerty a tudíž ho k podobné činnosti spíše povzbudila, než aby ho odradila,“ shrnul Wales.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka