Drone+ aneb Jak zpřítomnit a zviditelnit drony a jejich oběti

11. srpen 2015

Josh Begley a James Bridle mají podobný cíl. Přitáhnout víc pozornosti k dronovým útokům – v Begleyho případě k těm americkým, v Bridleově i k těm provedeným britským letectvem. Ve snaze o co nejúdernější způsob, jak dostat četné útoky lidem na oči, oba sáhli po stejných metodách: aplikacích a sociálních sítích. Zpřítomnění dronových útoků si klade za cíl také britská neziskovka Úřad pro investigativní žurnalistiku, která se snaží doplnit neosobní zprávy o útocích databází fotografií obětí a základních informací o nich.

Josh Begley původně založil jednoduchý twitterový účet Dronestream. Ten od roku 2012 tweetuje každý potvrzený dronový útok provedený armádou Spojených států. Jeho databáze však sahá až do roku 2002. Begleyho cílem byla ale od počátku aplikace pro chytré telefony. „V době, kdy je možné sedět v klimatizované místnosti v Novém Mexiku a na dálku ovládat letadlo, které se vznáší nad vzdálenou vesnicí, existuje nějaký způsob, jak uzavřít kruh zpětné vazby, i kdyby mělo jít jen o zavibrování v kapse v momentě, kdy rakety dopadnou na střechu zacíleného domu?“ říká Begley.

Jeho nápad se ale příliš nelíbil Applu, který jeho aplikaci původně s názvem Drones+ třikrát odmítl schválit ve svém AppStoru. Podle technologické společnosti byl totiž obsah aplikace „nevhodný a surový“. Až když Begley aplikaci přejmenoval na Metadata+ a z popisu vypustil jakékoliv zmínky o dronech, podařilo se mu proklouznout pod cenzorským radarem Applu. Úspěch jeho aplikace mu mimo jiné vynesl i spolupráci s investigativním webem First Look. Od té doby tu už několikrát spolupracoval s novinářem Jeremym Scahillem, jehož kniha Dirty Wars: The World Is A Battlefield je vyčerpávající historií legalistických kliček a strategií dronových válek.

Čtěte také

Jinou formu zpřítomnění dronových útoků zvolil londýnský Úřad pro investigativní žurnalistku. V rámci projektu Naming The Dead se tato organizace snaží dosadit jména, fotky a základní údaje k více než dvěma tisícům mrtvých, které mají za uplynulou dekádu na svědomí americké útoky v Pákistánu. Vzniklá databáze, ve které se úřadu podařilo identifikovat už více než 700 zahynulých, má takřka opačný efekt než neosobní výčet v podobě Begleyho Dronestreamu.

Čtěte také

James Bridle si v roce 2012 uvědomil, že četné zpravodajství o dronových útocích málokdy doprovází fotografie, které by nám pomohly zpřítomnit si celou situaci. Zároveň ho zarazilo, jak moc je tento fakt v kontrastu s běžným válečným zpravodajstvím, které minimálně od první války v Perském zálivu přímé přenosy a barvitou obrazovou dokumentaci válečné destrukce v podstatě fetišizuje.

Proto Bridle založil Dronestagram, účet na Instagramu, na kterém začal zveřejňovat satelitní snímky z lokací všech dronových útoků zaznamenaných právě Úřadem investigativní žurnalistiky, který monitoruje tyto aktivity v Pákistánu, Jemenu a Somálsku. Aby nezůstal pouze v digitálním světě, rozhodl se Bridle věnovat také svéráznému druhu streetartu v projektu nazvaném Drone Shadows. V několika městech po celém světě namaloval na chodník obrysy vojenských dronů v životní velikosti. Pokud vám jako připomínka nestačí vibrování aplikace Metadata+ v kapse, můžete tak o drony i doslova zakopnout.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.