Elektronický papír a chytré telefony: hračička pro geeky, nebo budoucnost?

29. listopad 2016

Technologie elektronického papíru je nejčastěji spojována se čtečkami elektronických knih. Displej využívající tuto technologii obsahuje mnoho kapslí, které v sobě mají dvě barvy inkoustu. Pomocí relativně minimálního množství energie dokáže displej přepnout každou jednotlivou kapsli na barvu, kterou potřebuje. Takto fungující displej tedy sice není tak verzatilní a rychlý jako třeba OLED displeje, ale spotřebuje daleko méně energie, je bytelný a lépe se z něj čte – obzvlášť pak na přímém slunci. V poslední době začaly displeje tohoto typu pronikat mimo sféru zmíněných čteček e-knih, například do wearables, ale také i několika smartphonů.

Přesně si pamatuju moment, kdy jsem poprvé viděl chytrý telefon s displejem fungujícím na bázi elektronického papíru. Kluk sedící kousek ode mě v tramvaji držel v ruce telefon a něco si na něm četl. Když jsem na něj zabloudil očima o moment později, displej jeho telefonu byl fuč. Kluk si dál četl nějaká písmenka, která se podle pokynů jeho prstů pohybovala po telefonu. Ten ale nesvítil a vůbec nebylo jasné, kde leží hranice mezi displejem a okrajem telefonu. Říkám si: „Zázrak! To chci.“ Ze svého telefonu čtu hodně, a přestože jsem ocenil aplikace jako f.lux a Twilight, které mi šetří oči a chrání mě před nespavostí, elektronický papír je přece jen další meta.

Dva nejvýraznější telefony s druhým displejem jsou Yotaphone 2 a Siam 7x. Oba mají jednoduše na druhé straně telefonu druhý displej. Hlavní výhodou těchto telefonů je, že z elektronického papíru se prostě lépe čte. Zároveň je méně energeticky náročný. Na video se na elektronickém papíře asi nebudete chtít dívat. Kolikrát za den ale vytáhnete z kapsy mobil, abyste si jen přečetli zprávu, podívali se na hodiny nebo na upomínku? S normálním telefonem to vždy znamená zapínat náročný displej. U Yotaphoneu a Siamu vše klidně vyřešíte z druhého displeje. Díky tomu by tak měly vydržet na jedno nabití i dva dny, což je mezi dnešními chytrými telefony výrazná výhoda.

Oba telefony nabízejí několik nativních aplikací a widgetů, které jsou přizpůsobené elektronickému papíru. Najdete tu widgety nabízející feedy ze sociálních sítí a rss kanálů, základní odpovídání na zprávy a telefonáty, samozřejmě také čtečku e-knih a u Yotaphonu rovněž hry jako šachy 2048. Všechny tyto aplikace a widgety jsou přímo přizpůsobeny osekaným možnostem elektronického papíru. Yotaphone zároveň umožňuje překlopit na druhý displej vše z displeje hlavního. Samozřejmě v černobílém provedení a s méně detaily, nicméně pro chvíle krizového šetření baterky se tato funkce může hodit. Zajímavou možností vyplývající z funkcí elektronického papíru je pak schopnost telefonu udržet informace na druhém displeji, i když se úplně vybije. Vzhledem k tomu, že elektronický papír potřebuje energii pouze na změnu stavu, poslední zobrazené informace na něm zůstanou.

03753468.jpeg

U obou telefonů je spousta detailů, které člověka trochu zarazí. Například Yotaphone má slot na Nano SIM kartu, který slouží zároveň jako ovládání hlasitosti, což zní naprosto neprakticky. Ani Siam, ani Yotaphone nemají nejlepší výkon, ani prvotřídní hlavní displej, ani fyzická tlačítka, což může spoustu lidí odradit. Yotaphone působí vyladěněji a jeho výrobci rozhodně odvedli lepší práci, co se týče přirozeného včlenění druhého displeje. Ten však pochopitelně nereaguje tak dobře na dotyk jako klasické displeje. Přes lákavé reklamy se tak zdá, že druhý displej je vhodný hlavně pro základní čtení, notifikace a maximálně občas nějakou tu rychlou odpověď na zprávu. Zkoušet cokoliv, co vyžaduje větší výkon telefonu, může být poměrně frustrující záležitost. Výrobci obou telefonů evidentně dělali kompromisy, aby srazili cenu a byli tak schopni se svým pozoruhodným, ale riskantním produktem oslovit co nejvíc lidí.

Apple samozřejmě svoji variantu dvoudisplejového telefonu nenabízí. Pokud ale vlastníte iPhone 6 nebo 7, můžete si pořídit jeden z obalů, které nabízejí podobné funkce. PopSLATE obsahuje rozšířenou baterii a krom příjemnějšího čtení tak slibuje prodloužit životnost vaší baterky nejen úsporným displejem. Oaxis InkCase baterii navíc neobsahuje a připojuje se k iPhonu přes bluetooth, takže moc energie s ním neušetříte. Nicméně s obalem neriskujete tolik jako při koupi celého telefonu.

Druhý displej na bázi elektronického papíru je zajímavý nápad. Většinu jeho realizací ale zatím zabíjí kombinace vysoké ceny a nedoladěnosti. Za cenu, za kterou jsou tyto telefony dostupné, toho nabízejí málo. V současné podobě jsou vhodné jen pro někoho, kdo hodně čte a je za vestavěný elektronický papír ochoten zaplatit tím, že samotný telefon není bůhvíjaký zázrak. David Pierce na webu Wired tvrdí, že elektronický papír čeká boom – čeká nás podle něj nejen spousta wearables, ale třeba i elektronické tetování využívající tuto technologii. Možná je jen potřeba počkat na další generaci dvoudisplejových telefonů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.