Facebook chce ovládnout vaše telefony novou aplikací Hello

28. duben 2015

Do našich chytrých telefonů se dennodenně řítí tolik nových aplikací, nebo alespoň updatů těch starých, že lze občas snadno zapomenout, že přístroj, který třímáme v ruce, je stále primárně telefon. Ostatně s rozmachem komunikačních aplikací od facebookového Messengeru nebo WhatsApp až po Skype čím dál tím více lidí prapůvodní funkci smartphonů používá minimálně, nebo dokonce vůbec. Se svou novou aplikací Hello se ale Facebook snaží opanovat právě tento prostor.

Hello chce nahradit základní rozhraní vašeho telefonu, které používáte pro zahajování a přijímání telefonických hovorů. Zatím jenom na smartphonech s Androidem, jelikož iOS neposkytuje aplikacím přístup k úpravě této základní funkce. Jaké to má mít výhody? Především propojení s velkou databází Facebooku. Když vám bude volat někdo, kdo má uvedené své telefonní číslo na Facebooku (a vy k němu máte přístup), Hello vám automaticky ukáže medailonek s jeho jménem a základními údaji. Pokud hovor zmeškáte, můžete mu jednoduše odpovědět přes facebookový messenger. Stejně Hello funguje i při vámi iniciovaných telefonátech. Ve svých kontaktech tedy najdete telefonní čísla svých přátel, aniž by vám je oni museli poslat či nadiktovat.

Our Friends from Facebook on Vimeo.

Užitečnou funkci také slibuje automatické odbavování hovorů. Hello vám umožní například některé hovory nechat ihned spadnout do hlasové schránky. Nejužitečnější funkcí je ale možnost blokovat hovory od konkrétních čísel. A to nejen v případě nevyžádaných hovorů od některých vašich přátel. Pokud budete chtít, může vám Hello automaticky blokovat příchozí hovory z čísel, která si zablokoval velký počet jiných uživatelů. Z této funkce by se mohl stát silný nástroj proti nevyžádanému telemarketingu.

Facebook s Hello pokračuje v trendu jednoúčelových aplikací, který vystihuje jeho loňské definitivní oddělení aplikace Messenger od hlavní facebookové aplikace. Jeho stáji krom těchto dvou aplikací dominují WhatsApp a Instagram. Právě i s komunikační aplikací WhatsApp chce Facebook změnit způsob, jakým telefonujete. Služba, kterou Zuckerbergova sociální síť koupila na počátku loňského roku za gigantickou sumu pohybující se okolo 20 miliard dolarů, doteď sloužila převážně na lacinou textovou komunikaci přes internet. Zatím stihla nasbírat úctyhodných 800 milionů uživatelů.

03372243.png

Nyní chce WhatsApp rozšířit svoji nabídku i na tradiční (byť primárně přes internet přenášené) telefonické hovory. Oproti ostatním službám, které se o něco podobného pokoušely, má WhatsApp velkou výhodu obrovské uživatelské základny. Otázkou zůstává, jak se k tomuto plánu postaví telefoničtí operátoři, kterým případným laciným telefonováním šlape WhatsApp do zelí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.