Google, Apple ani Airbnb nestojí nad společností

26. květen 2016

Na začátku tohoto týdne do francouzských kanceláří Googlu vtrhli policisté. Spolu s nimi do budovy vešlo i 25 datových expertů, a co je důležitější, i úředníci ministerstva financí. Důvodem je totiž podezření, že technologický gigant ve Francii danil méně, než měl. A není to navíc poprvé, co podobným nařčením čelí – to poukazuje na obecnější posun ve vnímání technologických firem, které se přitom netýká jenom jejich ekonomické odpovědnosti.

Proslýchá se, že Francouzi budou po Googlu požadovat přes 1,5 miliardy eur. To je i ve srovnání s jinými případy hodně – třeba Italové donutili Apple loni zaplatit jen okolo 320 milionů. Vyloženě nepodstatně pak zní 130 milionů liber, které v rámci dohody o narovnání vztahů s Velkou Británií Google do Londýna pošle. Státy i mezinárodní organizace se čím dál častěji vydávají do boje proti technologickým korporacím. Podle pravověrných technolibertariánů za tím stojí jejich strach z úspěchů soukromého sektoru, ve skutečnosti to ale může být dopad postupné změny prizmatu, kterým na velikány i menší firmy světa jedniček a nul nahlížíme.

Komentátor a skeptik Evgeny Morozov ve svém článku pro The Guardian říká: „Většina z nich už de facto převzala úlohy státu. A potvrzuje to i trend ‚chytrých měst‘, kvůli kterému se technologické firmy stávají naší branou k základním metropolitním službám.“ Nemusíme ale hned malovat takřka cyberpunkový obrázek západních států v područí nadnárodních korporací – i malé startupy mají sílu nezdravě narušovat naše životní prostory. Dobrým příkladem je Airbnb, kvůli kterému jsou z některých čtvrtí Los Angeles vytlačováni původní obyvatelé – službu totiž ve velkém začali využívat podnikavci, kteří skupují a pronajímají v lukrativních čtvrtích celé byty, čímž ženou nájmy pro původní obyvatele neúnosně vysoko.

I proto je potřeba nahlédnout za obraz cool technologických vizionářů měnících svět k lepšímu a reflektovat i nejnovější trendy kriticky. Technologické firmy nestojí nad společností – stejně jako ostatní z ní vzešly a jen díky ní fungují a vydělávají. Google, Facebook i třeba Apple jsou prostě už příliš velcí na to, abychom nad jejich konáním jen tak mávli rukou. Ale vraťme se na začátek: je totiž dobré si uvědomit, že například internet, který za úspěchem řady z nich stojí, by bez veřejných investic financovaných z daní těžko vznikl. A jestli si myslíte, že takový Elon Musk přece dokáže velké věci i bez státu, zpozorněte: na vývoj elektromobilu Tesla už z veřejných peněz dostal 4,9 miliardy dolarů.

03636568.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.