Google zaplavil svět novinkami. Na hudbu si počkáme

20. červen 2014

Internetový gigant si pro nás připravil nové mapy, automatické vylepšování fotek a předělaného chatovacího klienta. Dalších věcí se ale v Česku nedočkáme.

Každý rok se tisíce novinářů z celého světa těší na velkou vývojářskou konferenci, kterou pořádá internetový gigant Google v kalifornském San Franciscu. Vždycky je postaráno o rozruch, protože se očekávají převratné novinky. A Google nezklamal ani tentokrát, čtvrteční prezentace trvala skoro čtyři hodiny.

Největší změnou pro běžné uživatele jsou úplně přepracované Mapy. Lépe využívají monitor počítače, rychle se načítají, jsou přehlednější a propojují satelitní snímky se standardním zobrazením.

Když budete na nových mapách oddalovat pohled až na úroveň vesmíru, odhalí se vám další novinka: pohyb mraků nad zeměkoulí v reálném čase. Počítač také kolem naší planety generuje věrohodnou simulaci kosmu. Podobně detailní je i obrácený pohled. Kromě ulic už můžete procházet i vnitřky obchodů, restaurací a dalších veřejných budov, pokud je někdo nafotil.

Cestovatele potěší vylepšené plánování tras, ať už pěšky, autem, anebo veřejnou dopravou. Rychleji si naklikáte, kam potřebujete dorazit a Google sám spočítá, která varianta dopravy je pro vás ta nejvhodnější.

Obětí všech změn se stal žlutý panáček, který signalizoval dostupnost služby Street View. Na nových mapách už ho nenajdete.

Osobní asistentka
Na některé nové funkce, které Google představil, mohou čeští uživatelé rovnou zapomenout. Patří mezi ně hlasová asistentka, což je v podstatě rozšíření chytrých karet Google Now v mobilech a na tabletech. Dokáže odpovědět, kdy vám letí letadlo a posílat maily. Nejnověji toto kontextové hledání využijí třeba Poláci, Turkové nebo Číňané. Podporováno je ještě dalších devět jazyků, s češtinou ale máte smůlu. Možná se dočkáme časem.

02891915.jpeg

Vylepšování fotek
Jednu změnu si můžete vyzkoušet už teď, stačí se přihlásit na sociální síť Google+, která už několik dnů běží v nové podobě. Mimo jiné automaticky dolaďuje fotografie, které na ni nahráváte. Pokud se vám vylepšení expozice a barevnosti nelíbí, dá se naštěstí vypnout, a to buď celkově, nebo pro každou fotku zvlášť. Když nahrajete fotku v plném rozlišení, Google ji nebude nijak zmenšovat. Jediné, co vás limituje, je vyhrazené místo na serveru, které u snímků v plném rozlišení činí 15 GB. Menší fotky nijak omezeny nejsou, klidně jich nahrajte, kolik chcete.

Součástí změn v Google+ je úplně nový koncept on-line chatování. Až do minulého týdne jste se s přáteli mohli v reálném čase spojit přes aplikaci Talk. To už je minulostí, do středu pozornosti se dostává funkce Hangouts, kterou bychom zjednodušeně mohli popsat jako konkurenci ICQ. Funguje jako textový „kecálek“ i jako videokonference.

Hudba jenom pro někoho
Američtí uživatelé si užijí ještě jednu novinku, která je nám v České republice zapovězena. Jmenuje se „Google Play Music All Access“ a za necelých deset dolarů měsíčně otevírá neomezený přístup k obří databázi písniček. Za samotné přehrávání se už nic neplatí, stačí vyhledat, na jakou hudbu máte právě chuť, případně si sestavit vlastní playlist nebo dokonce celé rádio. Google rozezná žánr a další hlavní znaky písničky, která právě hraje a automaticky vygeneruje, co bude hrát dál. Cena je přitom stejná jako u konkurenčního projektu Spotify.

Google slibuje, že svou hudební službu rozšíří i do dalších zemí. Desetimilionová země, jako je ta naše, ale asi nebude na předních příčkách takového seznamu. A tak nám zbývají třeba weby typu Deezer.com, kde se dá hudba poslouchat zdarma, i za peníze. Záleží jen na tom, který balíček funkcí si vyberete.

autor: Filip Rožánek
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.