Hudební průmysl na sebe přivolal kletbu jménem Aurous

22. září 2015

Jedním z nejúspěšnějších softwarů za poslední rok je pirátský portál na filmy Popcorn Time. Na oko obšlehnutý Netflix má oproti svému vzoru výhodu v tom, že se nepáře s licenčními a autorskými poplatky. Zároveň svou jednoduchostí mnohé uživatele mate – pro nezasvěceného člověka, který na Popcorn Time narazí, nemusí být zdaleka na první pohled jasné, že se jedná o software na hranici legality. Noční můra Netflixu a filmového průmyslu Popcorn Time teď má mladšího bratříčka – program Aurous je takřka totéž, ale místo filmů a seriálů na něm streamujete hudbu.

Aurous, který má být pro veřejnost spuštěn až v polovině října, funguje na peer-to-peer principech BitTorrentu, ale nadto přidává i vyhledávání na klasických HTTP adresách. Zároveň ho můžete používat jako klasický hudební přehrávač. Podle serveru TorrentFreak, který měl možnost Aurous vyzkoušet, funguje už i teď s limitovaným množstvím uživatelů velmi rychle. Pokud se podaří Aurousu nalákat hojný počet uživatelů, měla by se navíc dostupnost jednotlivých skladeb logicky ještě zlepšit. Zdrojem příjmů mají být zobrazované reklamy – na rozdíl od jiných streamovacích služeb vás tu nebudou rušit zvukové reklamy mezi skladbami. Z těch však hudebníci neuvidí ani cent, veškeré finance mají podporovat údržbu Aurousu.

Čtěte také

Na rozdíl od tvůrců Popcorn Time se zakladatel Aurousu Andrew Sampson neschovává. Nejen to, dokonce sebevědomě založil u podobného projektu poněkud absurdně působící crowdfundingovou kampaň na serveru Indiegogo, která měla hradit další vývoj. Volba konkrétního crowdfundingového webu možná bude náhodná, ale působí poměrně ironicky vzhledem k pověsti Indiegogo. Technologický web Pando už několikrát napadl tento server kvůli ledabylému schvalování kampaní, které slibují nereálné cíle. Kampaň Aurousu byla však už po několika dnech zrušena samotným Sampsonem. Ten tvrdí, že se obával, že by kampaň mohla k jejich projektu přivést „nevyžádanou pozornost“.

 

Aurous will go live for testing October 10th! Stay tuned for more information.

Posted by Aurous on 12. září 2015

O osud Aurousu se ale Sampson nebojí. „Samotná aplikace je decentralizovaná. I kdyby měl celý projekt skončit, zastavili bychom vývoj a náš web by byl zablokován, aplikace by nadále fungovala bez jakýchkoliv potíží,“ řekl serveru TorrentFreak.

Spotify a Apple Music by se Aurousu měly zcela určitě děsit. Zároveň je nutné podotknout, že samotná existence tohoto pirátského softwaru dává zakladateli Spotify Danielu Ekovi silný argument v boji s hudebním průmyslem, který se jeho streamovací službu čím dál tím víc pokouší dotlačit k tomu, aby zrušila možnost streamovat hudbu zdarma (tedy tak, že jsou poplatky za přehrání hrazeny z reklamy). Sampsonův software je tak primárně ztělesněnou noční můrou hudebních vydavatelství.

03429027.jpeg

Ta v tom však nejsou úplně nevinně. Aurous je přímým důsledkem neschopnosti velkých labelů dostatečně se postavit za legální streamování a chaosu vyplývajícího z pro laika nepřehledné rivality mezi Spotify, Apple Music a YouTube. Třeba jejich zástupce očekávatelný vzestup Aurousu dotlačí k rozumným dohodám, přijatelným jak pro hudebníky, tak pro posluchače a streamovací služby samotné.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.