Imaginární a skuteční nepřátelé Jay Zho streamovací služby Tidal

30. duben 2015

Po několika týdnech převážně nepříznivého pokrytí jeho streamovací služby se rapper a byznysmen Jay Z o víkendu na Twitteru pustil do obhajoby Tidalu. Pod hashtagem #TidalFacts začal chrlit tweety, ve kterých se snažil znovu představit svou službu Tidal v příznivějším světle.

Jay Z například přišel s tvrzením, že velké společnosti utrácí miliony dolarů na štvavou kampaň v médiích proti Tidalu. Rapper si zdá se nechce připustit, že za nepříliš velký úspěch Tidalu možná může jen to, že ve skutečnosti nenabízí nic, co by přesvědčilo nové uživatele vyzkoušet streamování, nebo ty stávající zběhnout od konkurence. Jak následně ukázal Victor Luckerson ve svém článku pro Time, nebyl tweet o konspiraci proti Tidalu jediným z Jay Zho tvrzení, které bylo alespoň trochu zavádějící.

Zdá se, že se však do války s Tidalem skutečně pustil Apple. Bezpochyby proto, že zanedlouho hodlá spustit vlastní streamovací službu Beats Music. Zástupci Tidalu tvrdí, že technologický gigant záměrně opožďuje schvalování updatů aplikace ve svém App Storu. Zároveň si Apple začal v App Storu účtovat 30% přirážku k už tak na poměry streamování nadsazeným měsíčním poplatkům Tidalu.

Na svém instagramovém účtu se Tidalu a Jay Zho twitterového extempore zastala zpěvačka a producentka Grimes. „Lidé se k Tidalu vyjadřují negativně, ale já vám přísahám, že služba stojí 100% za hudebníky,“ napsala Grimes ve svém postu, který následně smazala. Zároveň ve svém vzkazu tvrdila, že ho píše jakožto nezávislá umělkyně a její smlouva s 4AD a management, který kanadské zpěvačce zařizuje Jay Zho Roc Nation, nemá s jejím názorem nic společného.

Jinak vidí vztah Tidalu a nezávislých hudebníků muzikantka Daria Musk. Ve svém textu pro Cuepoint (což je hudební publikace platformy Medium) tvrdí, že jakkoliv se Jay Z a jeho svita v Tidalu angažovaných celebrit tváří, že podávají nezávislým a méně známým hudebníkům pomocnou ruku, jsou ve skutečnosti nedostupní jako řečtí bohové na Olympu. Zároveň poukazuje na to, že přes veškerou marketingovou vstřícnost jsou přesné podmínky a podíly vyplácení odměn za streamování na Tidalu takřka stejně netransparentní jako u jeho konkurence.

Nejasná pravidla vyplácení poplatků vydavatelstvím a hudebníkům přitom patří mezi nejčastější výtky proti modelu streamování. Například YouTube vyžaduje, aby hudebníci, kterým vyplácí poplatky za přehrání jejich skladeb, podepisovali smlouvy o mlčenlivosti, co se konkrétních čísel týče. U streamovacích služeb, jako je Spotify, je zase zvykem, že vydavatelství spravující hudbu mnoha hudebníků dostane balík peněz, který mnohdy netransparentním způsobem přerozděluje, a jednotlivé detaily jsou tudíž těžko dohledatelné.

Ani Jay Zho tvrzení, že Tidal vyplácí 75 % honorářů všem hudebníkům, není úplně tak pravdivé. Tón jeho tweetu by mohl naznačovat, že Tidal nabízí diametrálně lepší podmínky než konkurenční služby. Navzdory tomu jde totiž většinou značná část těchto 75 % do kapsy vydavatelství, stejně jak tomu je u jiných streamovacích společností.

Ve své skladbě U Don’t Know z alba Bluprint Jay Z rapoval o tom, že dokáže „prodat led v zimě a oheň v pekle“. Zatím se zdá, že prodávat přístup k hudbě v hudebním průmyslu 21. století mu nejde zdaleka tak dobře. Do spuštění Music Beats zbývají stále ještě týdny, ale vyhlídky Tidalu příliš příznivě nevypadají už teď.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.