Jak tisíc chybiček umořilo drogového krále darknetu

31. březen 2015

Jednou z největších legend takzvaného darknetu se brzy po založení portálu Silk Road stal jeho enigmatický provozovatel vystupující pod přezdívkou Dread Pirate Roberts. Ten si vypůjčil svoje jméno po postavě z filmu Princezna Nevěsta, svůj server pak pojmenoval po Hedvábné stezce. Stejně rychlý jako jeho vzestup ke kriminální slávě byl i jeho pád. A za ten mohla lajdácká kybernetická bezpečnost.

Silk Road fungoval primárně jako tržiště s drogami, zbraněmi a jinými nelegálními látkami a předměty. Prostě takový bitcoiny umožněný anonymní kriminální eBay. Vše skončilo v říjnu 2013, když byl v San Francisku zatčen devětadvacetiletý Ross William Ulbricht. Ten byl jakožto Dread Pirate Roberts na začátku letošního února shledán vinným z provozování Silk Road. Konečný rozsudek padne až v polovině května, ale je pravděpodobné, že Ulbricht bude uvězněn na doživotí. Na celém případu je ale nejbizarnější fakt, jak laxní byla hlava největšího darknetového tržiště vzhledem ke své vlastní kybernetické bezpečnosti.

Ulbricht především zásadně podcenil oddělení svých online identit. Jeho anonymní a osobní účty byly propojeny přes vágní, ale přesto vystopovatelný řetězec. Například jeho účet s přezdívkou Altoid, který Ulbricht používal na fórech Silk Road, minimálně jednou odkazoval na jeho osobní neanonymní e-mail. Na svých anonymních i přiznaných účtech navíc projevoval podobné názory a chování. Jeho účet na Google+ například prozrazoval oblibu Rakouské ekonomické školy, stejně jako některé posty Dread Pirate Robertse na fórech Silk Road.

V neposlední řadě k jeho identifikaci dopomohla taky geografická blízkost přihlašování na jeho různé účty. Ulbricht se například přihlásil ke svému osobnímu účtu z místa vzdáleného pouhých 500 metrů od jeho posledního přihlášení do Silk Road pod kriminálním pseudonymem. Tento fakt byl odhalen přes nedokonalost PHP kódu Silk Road.

03350514.jpeg

Nejšílenějšího prohřešku proti takzvané OPSEC (operační bezpečnosti) se ale Ulbricht dopustil při samotném zatčení. Během něho totiž seděl ve veřejné knihovně v San Francisku zády ke dveřím, zatímco byl přihlášen na Silk Road jako Dread Pirate Roberts. Umožnil tak federálním agentům připlížit se až k němu a zabavit mu počítač, aniž by se stihl odhlásit. Bez toho by byl důkazní materiál dostupný obžalobě u soudu značně chudší a bůh ví, k jakému verdiktu by porota dospěla.

Některé jednotlivé Ulbrichtovy prohřešky se mohou zdát marginální a samy o sobě by na zatčení ani na prokázání viny nestačily. Pád Dread Pirate Robertse ale dokonale ukazuje, jak nahromaděné trhlinky v operační bezpečnosti mohou přerůst v přesvědčivý soudní proces. Možná proto napodobitelé Ulbrichta, kteří spustili znovuzrozený Silk Road 2.0, nepokoušeli své štěstí příliš dlouho a po několika měsících provozu raději zavřeli krám a zmizeli i s nahromaděnými bitcoiny.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.