Jak velký problém je pirátství na aplikacích Periscope a Meerkat?

7. květen 2015

„A vítězem se stává Periscope,“ zatweetoval v sobotu večer ředitel Twitteru Dick Costolo po celosvětově sledovaném zápasu Floyda Mayweathera a Mannyho Pacquiaoa. Na mysli měl aplikaci na streamování videa z chytrých telefonů, kterou v březnu jeho společnost zakoupila. Ta se nejprve svezla na slávě svého staršího brášky – aplikace Meerkat, kterou však záhy, co se velikosti týče, předstihla.

Obě aplikace po zářném startu na texaském festivalu South By Southwest zaplavila vlna skepse. Po úvodním úspěchu a velkolepých zvoláních, že Meerkat (nebo podobná aplikace) někomu vyhraje příští americké prezidentské volby, se najednou aplikace začala propadat v tabulkách úspěšnosti App Storu. V určitých situacích snad mohou být tyto aplikace silným politickým nástrojem, schopným rychle mobilizovat společnost, co ale bude živit zájem o ně v běžný, všední den?

Odpověď našel jak Meerkat, tak Periscope především ve sportu. Jenom během uplynulého víkendu byl Twitter zaplavený stovkami odkazů na sportovní utkání všeho druhu. Zároveň však nechyběly streamy, které připomínají, proč má streamování videa z chytrých telefonů takový potenciál. Například jste mezi záplavou sportu mohli najít streamy z tiskové konference baltimorské prokurátorky Marilyn Mosby. Oznamovala v ní obžalobu šesti policistů, kteří mají mít na svědomí smrt Freddyho Graye, která vyvolala vlnu protestů.

Největší smršť ale způsobilo zmíněné boxerské utkání mezi Mayweatherem a Pacquiaoem. Samotná HBO, která zápas vysílala, streamovala záběry z Pacquiaovy šatny. Většina streamů, které se objevily, ale byla neautorizovaná. Ať už byly natáčeny lidmi přímo na zápase, nebo těmi, kteří prostě namířili svůj telefon na obrazovku, i přes mnohdy nevalnou kvalitu přitáhly jednotlivé streamy až statisíce diváků.

Periscope obdržel během zápasu kolem 60 žádostí o stažení neautorizovaných streamů. Jak špatně jsou zaběhlé kanály na odstraňování pirátských videí přizpůsobené prchavosti živých streamů, ilustruje fakt, že Periscope stihl odstranit jenom 30 z nich, ostatní streamy skončily, než stihli jeho zaměstnanci zakročit. Obě aplikace se dostaly do křížku s televizní stanicí HBO už dříve letos, když Twitter zaplavily živé streamy nové sezony Game of Thrones. Zakladatel Periscope Kayvon Beykpour však tvrdí, že reakce veřejnosti na obvinění z umožňování pirátství je přehnaná: „Článků o nelegálních streamech Game of Thrones na Periscope je bezpochyby o několik řádů víc než samotných zmíněných streamů.“

Meerkat možná nemá příliš co ztratit. Twitter ale bude určitě se svým Periscopem přece jen opatrnější. Ostatně přímý kontakt s celebritami je jedna výsada, která Twitter dlouhodobě drží nad vodou. Jestli se kvůli vlně Twitterem umožněného pirátství začnou některé z nich obracet k sociální síti zády, mohlo by to pro něj být fatální.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.