Kauza Uber: Taxislužby válčí s aplikacemi

4. září 2014

Alternativní taxislužby se v poslední době šíří ve světových metropolích a budí tak pozornost nejen jejich obyvatel, ale i úřadů.

Americká služba Uber, která nedávno s nabídkou alternativní taxislužby vstoupila i na český trh, dostala v Německu stopku. Podle tamního soudu se totiž jedná o nekalou soutěž. Jedna z největších místních taxislužeb Taxi Deutschland firmu žalovala, protože řidiči, kteří využívají Uber, nemají povolení přepravovat lidi za úplatu. Soud nakonec shledal, že služba skutečně porušuje místní zákon o přepravě osob. Podmínky k získání licence k provozování taxislužby jsou totiž v Německu přísné a taxikář na ni má nemalé náklady.

Soudní rozhodnutí platí po celém území Německa. Za každou jednotlivou jízdu s použitím Uberu hrozí pokuta až 250 000 EUR. Zástupci Uberu v Německu se ale hodlají proti rozsudku odvolat a službu dále provozovat. Při odvolání totiž rozsudek není až do nového rozhodnutí soudu pravomocný.

03146459.jpeg

I u nás se Uber setkal při vstupu na trh s problémy. Magistrátu města Prahy vadí, že Uber stanovil minimální cenu jízdného na 100 korun, což porušuje vyhlášku. U nás ale ve skutečnosti zatím není v provozu funkce, která budí nejvíce kontroverze a rozpoutává konkurenční boje.

Objednat si totiž můžete různé úrovně služeb – u nás je v provozu jen Uber Black. To jsou vozy, které jsou nejblíže běžným taxíkům a měly by také nabízet nejvyšší úroveň služeb. Na druhé straně je Uber Pop, což je jakási veřejná městská spolujízda, která u nás zatím není dostupná. Řidičem může být kdokoliv, kdo má auto a řidičský průkaz.

Aplikace nezkoumá, jestli máte nějaká povolení nebo jestli svůj příjem daníte. Jednoduše nabídnete svezení někomu, kdo jede stejným směrem. Samotná aplikace slouží jako taxametr a zákazníkovi, který si takového „drožkáře“ objedná, strhne platbu z kreditní karty. Právě používání této verze německý soud zakázal. Důvodem může být i to, že taxametrem je tu samotná aplikace a němečtí taxikáři něco takového nesmí používat. Služba je zakázána také například v Bruselu nebo v Barceloně.

03200217.jpeg

V San Francisku Uber mezitím spustil novinku, kterou je tzv. Uber Pool. Umožňuje pasažérům, kteří mají v úmyslu jet stejným směrem, sdílet společnou cestu a ušetřit tak až 40 % nákladů.

Pravděpodobně je otázkou času, kdy jednotlivé země přizpůsobí své zákony tomu, aby podobné alternativní služby jako Uber, Lyft nebo Liftago mohly legálně fungovat po boku taxislužeb. Na druhé straně je ale pochopitelná lobby tradičních taxislužeb, které se cítí ohrožené konkurenčními cenami.

Čtěte také

autor: Blanka Mikulášková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.